Må feire jul i garasjen

Pionerdykker Tom Engh (55) ble skadd mens han la grunnlaget for det norske oljeeventyret i Nordsjøen. Nå vil banken slå kloa i pengene som Statoil vil gi Tom og andre ødelagte Nordsjø-dykkere. Dermed må familien Engh bli boende i garasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I snart sju år har Tom, kona Merethe og sønnen Tor Nicolai (10) bodd i garasjen. Ei campingvogn fungerer som soverom for alle tre. En stor vedovn og tepper over betonggulvet holder den verste kulda ute. De hadde håpet at erstatningen på opptil 750000 kroner som Stat- oil har utlovet til dykkere som ble skadd på jobb i Nordsjøen, ville gi dem muligheten til å bygge ferdig huset som står som et skall over garasjen. Men på grunn av stor gjeld som Tom pådro seg etter ulykka, vil pengene trolig gå rett til banken.

Ufør

En oktoberdag i 1978 krøp Tom inn i dykkerklokka for å utføre et oppdrag 80 meter nede i sjøen. Det skulle bli hans siste tur. Han pustet inn forurenset gass og besvimte.

Først fem dager seinere kom han til behandling. Han ble seinere fratatt alle sine dykkersertifikater og erklært 100 prosent medisinsk ufør.

Han ble satt på land og helt overlatt til seg selv. Depresjoner, stadige lungebetennelser, glemsel og konsentra sjonsvansker kom som et resultat av ulykken. Den tidligere aktive dykkeren fikk uførepensjon.

- Jeg var vant til å være i full vigør og gjorde alt jeg kunne for å slippe å gå på trygd, sier Engh til Dagbladet.

Midt i den verste jappetida fikk Engh tilbud om å kjøpe seg inn i en fiskeri- og frysebedrift på Gran Canaria. Med sikkerhet i eneboligen sin i Drøbak fikk han i 1986 et lån på 1,1 million kroner av ABC Bank Drøbak, nå Gjensidige Nor. Men fisket slo feil. Året etter fikk han låne ytterligere 400000 kroner til samme formål. Pengene forsvant i det store sluket. Sommeren 1987 fikk Engh en ny idé, og banken stilte opp. Han fikk 700000 kroner i lån for å bli hovedforhandler for sigaretter i Vest-Afrika. I løpet av to år fikk Engh låne nær 2,5 millioner kroner. Sikkerheten var et bolighus og hans egen uførepensjon.

Sykdomstegn

- Jeg skulle ønske noen hadde umyndiggjort meg den gangen. Da hadde jeg sluppet unna dette her, sier Engh.

Hans advokat, John G. Flatabø, mener at banken aldri skulle gitt Tom Engh så mye i lån.

- Det måtte framstå som klart for banken at om Engh mislyktes med sine luftige prosjekter, hadde han ingen mulighet til å betjene lånene. Og sykdommen hans gjorde det overveiende sannsynlig at han ikke ville lykkes, sier John G. Flatabø i advokatfirmaet Haavind Vislie DA til Dagbladet.

Marindykkerlege Svein Eidsvik ved Haakonsvern sier at seinskadene Engh fikk etter dykkerulykken, gjorde det vanskelig for ham å se konsekvensene av å ta opp så store lån til slike risikoprosjekt.

- De nevropsykologiske testene vi har gjennomført på dykkere med slike seinskader, viser at de sliter med konsentrasjonsvansker og hukommelsessvikt. De får problemer med å se sammenhenger og gjøre resonnementer, og det blir vanskeligere for dem å se konsekvenser av de handlingene de gjør, sier Eidsvik til Dagbladet.

Flatabø understreker at banken ifølge rettspraksis hadde en såkalt frarådningsplikt, altså en plikt til å fraråde kunden å ta opp lån til risikofylte prosjekter.

- Det burde ha ringt noen bjeller hos de bankansatte. Som en profesjonell part har banken ansvar overfor en uføreskadet privatperson som vil sette seg i personlig gjeld for å finansiere slike luftige prosjekter. Dermed har banken mistet retten til å påberope seg låneavtalene, sier Flatabø.

Varsler rettssak

Ifølge Engh misligholdt han lånene fra første stund, og rentene løp. I 1992 ble huset hans solgt på tvangsauksjon. Da han fikk lån på 80-tallet, ble huset hans taksert til fem millioner.

Men da huset skulle selges, mente banken at taksten var urimelig høy. Det 355 m{+2} store huset ble solgt til banken for 500000 kroner.

Det hjalp lite på lånet. I 1994 var gjelda økt til fem millioner.

Engh og banken inngikk da en avtale, og gjelden ble nedskrevet til en million.

- Jeg skrev under for å få fred. Den dag i dag har jeg ikke lest gjennom avtalen, si er Engh.

Men den uføretrygdede mannen hadde ikke midler til å betale nå heller. Dermed ballet det på seg igjen og i dag er gjelda nær 1,6 millioner kroner. Hver måned går 900 kroner av trygda til å betale lånet.

- Han kommer aldri til å få penger til å betale ned dette lånet. Å forfølge ham på denne måten er å sjikanere en mann som allerede ligger nede, mener Flatabø, som har varslet at saken vil bli prøvd for retten dersom Gjensidige Nor ikke trekker kravet mot Engh.

- Jeg er ikke alene om å havne i denne situasjonen. Mange av dykkergutta har gjeld til opp over ørene. Som meg har de satt seg i gjeld for å komme i jobb igjen, hevder Engh.

BANKEN TAR PENGENE:</B> Uføre Tom Engh hadde håpet at erstatningen på opptil 75.000 kroner som Statoli har utlovet til dykkere som ble skadd på jobb i Nordsjøen, ville gi ham muligheten til å bygge ferdig huset som står som et skall over garasjen. Men på grunn av gjelda Tom pådro seg eter dykkerulykken, vil pengene trolig gå rett til banken.
GJELDSOFFER: Tom Engh, kona Merethe og sønnen Tor Nicolai (10) har bodd i garasjen i snart sju år. Familiens gjeldsbyrde gjør at de ikke har kunnet bygge ferdig huset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer