Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må finne to nye superskurker

FBIs topp-ti-liste over ettersøkte rømlinger har mistet sine to mest prominente navn.

TO LEDIGE PLASSER: Med James Bulger pågrepet og Osama bin Laden død har de to mest prominente rømlingene forsvunnet fra FBIs liste over de mest ettersøkte rømlingene. Nå jobber byrået med å fylle de tomme plassene.
TO LEDIGE PLASSER: Med James Bulger pågrepet og Osama bin Laden død har de to mest prominente rømlingene forsvunnet fra FBIs liste over de mest ettersøkte rømlingene. Nå jobber byrået med å fylle de tomme plassene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med drapet på Osama bin Laden, og pågripelsen av mafiabossen James «Whitey» Bulger, har de to mest prominente navnene forsvunnet fra FBIs Ten most wanted criminals-liste.

Topp ti-lista ble startet av FBIs beryktede sjef J. Edgar Hoover allerede på 50-tallet. Formålet var «å gjøre folk oppmerksomme på farlige rømlinger som ikke ellers ville fått nasjonal oppmerksomhet».

Osama bin Laden var FBIs hovedmål, og lå ute med en dusør på opp til 25 millioner dollar for informasjon som ville føre til pågripelse.
James Bulger var den nest største skurken på lista, med en dusør på to millioner dollar.

Bin Laden ble drept i Abbottabad 2. mai i år. Mafiabossen James Whitey Bulger, som var ettersøkt for 19 drap, ble tidligere denne uka arrestert i California sammen med sin 60-årige kjæreste.

PÅ LISTA: Semion Mogilevic (64)
PÅ LISTA: Semion Mogilevic (64) Vis mer

Over bildet av bin Laden står det nå en rød stripe med «deceased». Over Bulgers bilde står det «captured».

Nå må FBI ha inn to nye navn på lista, og har satt i gang arbeidet, bekrefter en FBI-talsmann til AFP.

Fremmer kandidater FBIs 56 lokalkontorer skal sende inn forslag til nye kandidater til FBIs Criminal Investigative Division. (CID). CID-agentene skal så fremme sine forslag til FBI-direktøren, som tar den endelige avgjørelsen.

Kandidatene må ha et langt kriminelt rulleblad, eller være ansett som spesielt farlige for å være aktuelle for lista.

En minimumsdusør på 100.000 dollar blir lovet for informasjon som kan lede til pågripelse av topp-ti rømlingene.

PÅ LISTA: Glen Stewart Godwin (52)
PÅ LISTA: Glen Stewart Godwin (52) Vis mer

Blant de åtte gjenværende på lista finner vi blant andre Semion Mogilevich (64), som er blitt kalt «verdens farligste mafiaboss». Han antas å kontrollere store deler av russisk mafia.

I USA er han ettersøkt for å ha svindlet amerikanere for hundretalls millioner via et kanadisk selskap mellom 1993 og 1998. Mogilevich antas å holde til i Moskva, men har i tillegg til russisk pass, også israelsk, ukrainsk, og gresk pass.

Narkokarteller Flere av de ettersøkte på den nåværende lista knyttes til narkotikatrafikken mellom Sør- og Mellom-Amerika og USA, og da særlig til de meksikanske narkokartellene.

Glen Stewart Godwin (52)rømte fra Folsom-fengselet i California i 1987, der han sonet en drapsdom. Han ble senere samme år arrestert for narkotikasmugling i Mexico, og sendt i fengsel i Guadalajara. I 1991 skal han ha drept en fange og flyktet. Godwin antas nå å jobbe med narkotikatrafikken i sentral- og søramerika.

Jose Luis Saenz (35)er etterlyst for å ha begått fire drap i løpet av tre måneder i California i 1998. 25. juli skal han har skutt og drept to medlemmer av en rivaliserende gjeng. Under to uker senere skal han ha kidnappet, voldtatt og drept kjæresten sin. I oktober skal han ha drept nok en person i Los Angeles. Saenz jobber for et meksikansk narkokartell, og beveger seg mellom USA og Mexico.

PÅ LISTA: Jose Luis Saenz (35)
PÅ LISTA: Jose Luis Saenz (35) Vis mer

Eduardo Ravelo (42)er ettersøkt for hvitvasking, mafiavirksomhet og narkotikadistribusjon. Han er Kaptein i Barrio Azteca-gjengen, og styrer Barrio-Azteca-medlemmer i den meksikanske grensebyen Juarez. Ravelos gjeng fungerer som soldater for Juarez-kartellet, som ledes av Vicente Carillo Fuentes, og antas å stå bak en rekke drap.

FBI tror Ravelo gjemmer seg i et nabolag kontrollert av gjengen i Juarez, rett over grensen for El Paso, Texas. Han beskyttes av væpnede vakter.

Ifølge FBI kan Ravelo ha undergått plastisk kirurgi for å endre utseende, og han kan ha endret fingeravtrykk.

PÅ LISTA: Eduardo Ravelo (42)
PÅ LISTA: Eduardo Ravelo (42) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media