- Må flytte på seg for å få jobb

Pendling blir enda viktigere framover, mener arbeidsminister Robert Eriksson.

BESTEMT: Det er ikke noe alterntiv å la være å flytte på seg hvis det finnes jobbmuligheter utenfor bostedet, mener arbeidsminister Robert Eriksson. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESTEMT: Det er ikke noe alterntiv å la være å flytte på seg hvis det finnes jobbmuligheter utenfor bostedet, mener arbeidsminister Robert Eriksson. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har stor tradisjon i Norge for å pendle til og fra arbeidsplassen. I en tid med voksende ledighet, blir dette enda viktigere, sier arbeidsministeren.

Ved utgangen av oktober var 80 000 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 7900 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i oktober i fjor.

Bare i oktober ble det 2100 flere arbeidsledige - den største økningen så langt i år. Ledigheten er sterkt oljedrevet og rammer først og fremst Vestlandet.

Verst i Rogaland I Rogaland har antallet helt ledige økt med 79 prosent sammenliknet med i fjor. Ved utgangen av oktober står 10 273 personer helt uten jobb.

Ved utgangen av oktober var ledigheten høyest i Aust-Agder og Rogaland, begge med 4,0 prosent av arbeidsstyrken.

I oktober ble det kjent at regjeringen vil øke «straffen» for dem som takker nei til ny jobb eller tiltaksplass etter å ha mistet jobben. Mens Nav nå kan stoppe dagpengene i åtte uker i slike tilfeller, vil regjeringen øke denne venteperioden til 12 uker.

Som Dagbladet skriver i dagens papiravis (krever innlogging), er det få som ønsker å flytte på seg hvis de mister jobben.

Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har utført på vegne av bemanningsselskapet Proffice.

Bekymret Et flertall av de spurte sier de heller vil hoppe over til en ny bransje eller starte i et nytt yrke dersom de blir nedbemannet. Bare to av ti anser det som en mulighet å flytte dersom de mister jobben.

Bekymringsfullt, mener arbeidsminister Robert Eriksson.

-For meg og regjeringen er arbeid det aller viktigste. Jeg har stor forståelse for og deler bekymringen med alle dem som bor i de fylkene som er hardest rammet av arbeidsledighet nå. Men fortsatt har vi ni fylker der ledigheten går ned og der bedriftene etterspør mer arbeidskraft, sier han.

Hedmark, Finnmark og Østfold er fylkene med størst nedgang i ledigheten det siste året.
Ved utgangen av oktober var ledigheten lavest i Sogn og Fjordane og Oppland, med henholdsvis 1,7 og 1,9 prosent av arbeidsstyrken.

Ukependler - Ingeniører og IKT-ingeniører har størst økning i ledigheten sammenliknet med for ett år siden. Samtidig rapporterer IKT-Norge at det er behov for å fylle mellom 6300 og 6500 IKT-stillinger på landsbasis. I en tid der landet trenger arbeidskraft i noen områder, mens andre områder har økt arbeidsledighet, må man være villig til å reise dit det er jobber å få, sier Robert Eriksson.

- Dette handler ikke om at folk skal måtte selge hus og heim og flytte fra kjerring og unger, men at de er villige - for en periode - til å ha en litt lengre arbeidshverdag framfor å gå på trygd. Nav vil håndheve dette langt strengere framover, sier statsråden.

-For min egen del har jeg både familie og bopel i Trøndelag. Men jeg har ukependlet i 16 år. Jeg er ikke alene om å ukependle fra Trøndelag - det er fullt mulig å gjøre dette, uten at man er nødt til å gi opp hus og familie av den grunn, sier Eriksson.

Urbaniseringstrend Det er stor forskjell på hvilke aldersgrupper som er villige til å flytte eller ei, viser undersøkelsen fra Proffice. Mens 27 prosent under 35 år svarer at de kunne ha flyttet, svarer bare 11 prosent over 55 år det samme.

Det er også geografiske forskjeller: Mens 30 prosent av de ansatte fra Nord-Norge svarer at de kunne ha flyttet for å få ny jobb, er det bare 14 prosent fra Trøndelag som svarer det samme. Også i Akershus/ Oslo er tallet lavt, med 16 prosent.

- Dette gjenspeiler urbaniseringstrenden som har pågått lenge, både i Norge og resten av verden. Som følge av en mer usikker  verdensøkonomi tror jeg flere nå må se til andre steder enn de store byene for å få jobb, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

Flere permitterte Proffice gjennomfører to ganger i året en arbeidsmarkedsanalyse der over 2000 personer deltar. I år har undersøkelsen blant annet kartlagt usikkerheten i arbeidsmarkedet.

En av fire ledere sier bedriften har måttet si opp ansatte i løpet av 2015, og det er i de største bedriftene kuttene er mest omfattende. Én av tre ledere i bedrifter med over 250 ansatte har sagt opp folk i løpet av 2015.

En tredjedel av økningen i antallet helt ledige det siste året skyldes flere permitterte. Ved utgangen av oktober var 3600 personer helt permittert, en økning på 2500 sammenliknet med oktober i fjor.

I tillegg var 2 600 personer delvis permittert, 1600 flere enn for ett år siden.

Over halvparten av de permitterte har bakgrunn fra industriarbeid eller ingeniør- og ikt-fag.

- Årsaken til at ledigheten øker er at ordrebøkene er tomme. Regjeringen har satt i verk en kraftig tiltakspakke som skal holde hjulene i gang, med bygging, oppussing og vedlikehold av blant annet skoler og sykehus. Bare opprustningen av jernbane og veier vil gi jobb til 500 ingeniører. Vi håper at dette vil gi nye muligheter til folk og bremse ledighetsutviklingen, sier Robert Eriksson.