Må føde barn i gatestøvet

Forholdene for palestinske kvinner er urovekkende, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske okkupasjonen får mye av skylden, men konservative holdninger i det palestinske samfunnet gjør ikke situasjonen lettere.

-  Palestinske kvinner sier at de lever bak to murer. Den israelske okkupasjonen er den ene, en annen mur er familien og lokalsamfunnet, sier fungerende generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs.

I rapporten som organisasjonen legger fram i dag, beskrives forholdene for palestinske kvinner i de okkuperte områdene. Arbeidsledighet, portforbud og de israelske sjekkpunktene vanskeliggjør hverdagen, mener Amnesty.

Død baby

Blant annet har rundt 60 kvinner måttet føde ved de israelske sjekkpunktene i løpet av de siste fire åra.

Rula Ashtiya (29) ble tvunget til å føde på bakken ved Beit Furik-sjekkpunktet, ikke langt fra byen Nabulus, etter at israelske soldater nektet henne å passere.

-  Jeg hadde smerter, men soldatene ved sjekkpunktet drakk te og ignorerte oss. Jeg lå på bakken i støvet, forteller Ashtiya til Amnesty.

Da 29-åringen skjønte at hun ikke fikk slippe forbi, krabbet hun bak en betongblokk for å føde.

-  Jeg fødte der i støvet, som et dyr, forteller Ashtiya.

Jentebabyen levde da hun ble født, men døde i morens armer kort tid etter. På den andre siden av sjekkpunktet ventet ambulansen, som etter avtalen skulle ta den gravide kvinnen til sykehus.

Amnesty mener praksisen med å forsinke eller forhindre gravide kvinner i å få medisinsk hjelp, er «slem, umenneskelig og nedverdigende».

Æresdrap

Den israelske okkupasjonen har ifølge Amnesty også ført til en økende voldsbruk internt i de palestinske områdene.

-  Når man lever i et samfunn med ytre stengsler, blir den indre kulturen gjerne forsterket. Det har alltid vært vold i disse områdene, men det forsterkes ved at mange menn er uten jobb og at hverdagen er svært vanskelig, sier Egenæs til Dagbladet.

Amnesty hevder at volden mot kvinner, inkludert æresdrap, seksuelle overgrep fra familiemedlemmer og voldtekt, har økt i løpet av de siste fire åra. Ofte uten at gjerningsmennene blir holdt til ansvar. -  Dette skyldes ikke bare okkupasjonen, men at det palestinske politiet er aksepterende i forhold til denne tradisjonen. Dessuten er det formelle rettsapparatet og rettssystemet ødelagt, sier Egenæs.

-  At kvinner som er utsatt for overgrep, i tillegg ikke kommer seg over de israelske sjekkpunktene og til krisesentrene, gjør ikke situasjonen lettere, mener Egenæs.

OPPHETET STEMNING: Forholdene for palestinske kvinner i de okkuperte områdene er sterkt kritikkverdige, ifølge en ny rapport fra Amnesty. Her fra et «sjekkpunkt» i byen Tulkarem.