- Må føde en sønn

Kronprinsesse Masako av Japan lider av «tilpasningsforstyrrelser» på grunn av press, opplyser Det Keiserlige Hoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Masako, en tidligere diplomat, har ikke vært sett offentlig i år. Hun antas å være utsatt for et umenneskelig press fra hoffet for å føde en sønn. Bare sønner kan arve Krysantemum-tronen.

Dersom kronprins Naruhito skulle dø uten en sønn, vil hans bror, Akishino, etterfølge ham. Men heller ikke Akishino har noen sønn. Det står med andre om livet for så vel keiserdømmet som hoffet i Japan.

Terapi og medisin

I ISC-10, Den Internasjonale Statistiske Klassifikasjon av Sjukdommer, 10. revisjon, fra Statens helsetilsyn heter det om tilpasningsforstyrrelser: «Tilstand med subjektivt ubehag og følelsesmessige forstyrrelser som vanligvis hemmer sosial funksjon eller ytelse, og som oppstår i en periode med tilpasning til vesentlig forandring i tilværelsen eller en belastende livshendelse.»

Hoffet opplyser at kronprinsessen har fått terapi og medisiner, men trenger tid til å slappe av.

Tilpasningsforstyrrelser uttrykker seg som depresjon eller angst og skyldes en bestemt hendelse som har satt henne under press, ifølge japanske leger.

Det kan føre til manglende mestringsevne, atferdsvansker - og sette pasienten ute av stand til å utføre daglige gjøremål.

Anklaget hoffet

I mai skapte kronprins Naruhito et hittil uhørt oppstyr i Japan da han offentlig anklaget Det Keiserlige Hoff for å nekte kronprinsesse Masako mulighetene til å leve et vanlig liv. I juni måtte han offentlig be sine foreldre om unnskyldning for å ha påført dem sorg gjennom sin uttalelse.

Men Naruhito gjentok at kona var utsatt for et ulidelig press og at hun må få større frihet til å dyrke egne interesser.

I uttalelsen fra hoffet i går heter det at lidelsene til Masako «skyldes hennes særegne status som kronprinsesse, problemer i forbindelse med hennes svangerskap og misfødsel, samt hennes travle liv, hvor hun har vansker med å trekke ei linje mellom det offentlige og det private».

Ny åpenhet

Den slags åpenhet er hittil uhørt fra Det Keiserlige Hoff.

«Vi vil vurdere å endre på hennes offisielle plikter,» het det videre fra Hoffet. Masako trenger med andre ord ikke å vurdere dette spørsmålet sjøl. Men det var hun som hadde bedt om at hennes sjukdom ble offentliggjort, meldte nyhetsbyrået Kyodo.

Datter holder ikke

Press fra media fikk skylda for Masakos spontane abort i 1999. Etterpå har hun født ei datter. Men kvinner har ikke arverett til Krysantemum-tronen.

Keiser Akihito fylte 70 år sist jul. I 2002 fikk han diagnosen kreft i prostata, men ble friskmeldt i januar 2003 etter en vellykket operasjon. Kronprins Naruhito overtok de konstitusjonelle pliktene i farens fravær.

Dette var første gang i historien at japanerne fikk vite om at deres keiser var sjuk.

IDYLL OG FORTVILELSE: Kronprins Naruhito med datteren Aiko og sin kone, kronprinsesse Masako. Hun har ikke vist seg offentlig i hele år, og skal føle et sterkt press for å skulle føde en sønn. Bildet under er av kronprinsessen på vei hjem fra sykehuset i desember i fjor.