VIL BERGE AVTALEN: Nato-sjef Jens Stoltenberg har hatt samtaler med Russland og USA for å berge avtalen. Daniel Mihailescu / AFP
VIL BERGE AVTALEN: Nato-sjef Jens Stoltenberg har hatt samtaler med Russland og USA for å berge avtalen. Daniel Mihailescu / AFPVis mer

- Må forberede oss på en verden der Russland utplasserer raketter

Nato-sjef Jens Stoltenberg har jobbet på spreng for å berge INF-avtalen.

USAs utenriksminister Mike Pompeo annonserte fredag ettermiddag norsk tid at landet har trukket seg fra INF-avtalen.

Avtalen er en såkalt nedrustningsavtale, som forbyr USA og Russland å skaffe seg mellomdistanseraketter med atomvåpen.

USA mener at Russland over lengre tid har brutt avtalen, noe Russland hele tiden har nektet for.

Utmeldingen tar seks måneder å fullføre og kan bli avlyst hvis Russland endrer kurs før de seks månedene er omme.

- Bryter avtalen

Da Nato-sjef Jens Stoltenberg gjestet Dagsrevyen fredag kveld, var han tydelig på at alle de 29 Nato-allierte landene er sikre på at Russland bryter avtalen.

Han forklarer at flere land, etterretningstjenester og amerikanske administrasjoner over flere år har lagt fakta på bordet som tydeliggjør bruddene på avtalen, men at Russland mener at informasjonen ikke er riktig.

- Avtalen er viktig fordi den ikke bare reduserer atomvåpen, men avskaffer en hel klasse med atomvåpen - alle mellomdistanseraketter. De er vanskelige å oppdage, reduserer varslingstiden og dermed terskelen for bruk av atomvåpen i en fremtidig konflikt.

- Hvis avtalen nå dør, er det farlig? spør programleder Atle Bjurstrøm.

- Atomvåpen er farlig, og flere atomvåpen øker faren for at atomvåpen blir brukt. Vi har jobbet i flere år for å berge avtalen og vil fortsette å jobbe med Russland for at de skal gå tilbake til den og respektere den. Men vi må også forberede oss på en verden uten en slik avtale, og at Russland fortsetter å utplassere raketter.

- Skal ikke speile Russland

Når USA nå trekker seg fra avtalen, kan de i teorien starte utplassering av atomraketter i europeiske land som måtte si ja til det.

- Styrken i prosessen er at Nato har håndtert dette samlet. Avtalen angår hele Europa. USA føler seg bundet av at Nato skal håndtere dette samlet. Vi skal ikke speile hva Russland gjør, sier Stoltenberg.

Han er trygg på at Nato kommer fram til en felles konklusjon og understreker at det ikke foreligger noen planer om å utplassere nye landbaserte raketter i Europa.

- Vi har andre alternativer vi ser på. Vi tar oss tid og svarer på en forsvarlig måte. Dette er et alvorlig spørsmål.