Nytt land kan angripe:

- Må forberede seg på det verste

Ukraina har begynt å sette ut styrker ved grensa til Hviterussland i frykt for mulig angrep. Norsk ekspert mener trusselen har en stor konsekvens.

UTPLASSERT NYE STYRKER: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.Foto: AP/NTB
UTPLASSERT NYE STYRKER: Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj.Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina har de siste dagene økt antall styrker ved grensa til Hviterussland.

Grensa mot det russiskvennlige landet i nord har hatt lite oppbemanning under krigen, men nå melder The Guardian at ukrainerne har sett tegn til angrep fra nabolandet.

Da Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, brukte de blant annet grensa mellom Ukraina og Hviterussland for å ta seg inn i landet.

Bakgrunnen for den ukrainske opprustningen skal være uttalelser fra den hviterussiske hærsjefen, Viktor Gulevitsj, 10. mai. Gulevitsj sa da at Hviterussland kom til å utplassere spesialstyrker og flere tunge stridsvåpen ved grensa.

Han mener Ukraina og Nato er en «sørlig trussel».

- En stor konsekvens

- Vi må regne med at Hviterussland koordinerer sine tiltak med Russland. President Alexander Lukasjenko møtte president Vladimir Putin forrige uke. Der snakket de utvilsomt om krigen med Ukraina, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI, som har forsket på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år til Dagbladet.

ANGREP: En russisk TV-reporter viste stolt frem russisk supervåpen - så ble det sprengt. Vis mer

Godzimirski poengterer at Hviterussland uforbeholdent har vært på Russlands side fra begynnelsen av krigen.

Han mener at de har vært indirekte med i krigen da de lot russiske styrker passere inn i eget territorium og videre inn i Ukraina i februar. Han tror ikke på et faktisk angrep fra hviterussisk side, men tror det er et taktisk grep fra Putin og Lukasjenko.

- Aktiviteten vi ser ved grensen er en måte å få Ukraina til å spre styrkene sine. De har ikke noe annet valg enn å sende flere soldater til grensa ved Hviterussland.

- Det er en stor konsekvens av at Ukraina må sette ut flere soldater ved den nordlige grensa. Det betyr at de ikke kan sendes til Donbas-regionen, hvor Ukraina er under et sterkt press fra russiske styrker.

FORSKER PÅ RUSSLAND: Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI. Foto: NUPI Click to add image caption
FORSKER PÅ RUSSLAND: Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI. Foto: NUPI Click to add image caption Vis mer

Godzimirski gjør det klart at han ikke tror på noe direkte hviterussisk angrep mot Ukraina. Han tror det hele er skremselspropaganda.

- Jeg tror ikke det er reelt, men de ukrainske styrkene må forberede seg på det verste.

Lukasjenko: - Forbli samlet

De siste to ukene har Hviterussland gjennomført flere militærøvelser ved grensa til Ukraina.

Den hviterussiske presidenten, Alexander Lukasjenko, har vært Russlands nærmeste allierte i krigen i Ukraina. Tirsdag kom han med en oppfordring under en tale i Moskva.

Han oppfordret den russisk-ledede militæralliansen til å forbli samlet i kampen mot Ukraina, og han holdt vesten ansvarlige for å forlenge konflikten.

FØLER SEG TRUET: Hviterusslands president, Alexander Lukasjenko. Foto: Maxim GUCHEK/BELTA/AFP/NTB
FØLER SEG TRUET: Hviterusslands president, Alexander Lukasjenko. Foto: Maxim GUCHEK/BELTA/AFP/NTB Vis mer

Klare for krig

The Guardian har fått tilgang til Ukrainas grenseposisjoner med forutsetning av at de ikke avslører de nøyaktige posisjonene deres, eller etternavnene til ukrainerne ved grensa.

For skogene langs den hviterussiske grensa blir nå bemannet av en stor ukrainsk forsvarsenhet, bestående av et nettverk av skyttergraver og stillinger.

De skal også ha utplassert flere jagerfly ved nærmeste flybase.

Før februar besto store deler av Ukrainas grense til Hviterussland av små kioskliknende sjekkpunkter, som russiske stridsvogner brøt gjennom veldig enkelt.

OVERRASKER: En russisk reality-serie med navn «Jeg er ikke homo» vekker oppsikt. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

Skulle hviterusserne finne på å gå til angrep, kommer ikke Ukraina til å gjøre det like enkelt for dem.

I sin analyse av trusselen fra Hviterussland, sa Storbritannias forsvarsdepartement forrige uke at tilstedeværelsen av hviterussiske styrker på grensa sannsynligvis vil hindre Ukraina i å utplassere flere styrker ved Donbas-fronten.

- I sentrum

Bevæpnet med AK47-er og med flere dusin menn per stilling, håper de ukrainske soldatene at den hviterussiske grensa ikke vil bli brukt igjen.

- Om det skjer, vil vi være midt i sentrum av det hele, sier en av de ukrainske krigerne Vova, til The Guardian.

Vova meldte seg inn i militæret for å kjempe sammen med sin bror, Ihor, og brorens sønn, Maksym, den andre dagen av krigen.

Ihor og Maksym jobbet på en byggeplass i Kiev om morgenen da Russland invaderte landet deres 24. februar.

PROTEST: Under bandet Kis-Kis' konsert i St. Petersburg 20. mai ble publikum med på en protest mot Russlands invasjon av Ukraina. Video: @SobolLubov / Twitter / AP Vis mer

De skyndte seg tilbake til Zjytomyr-regionen, hvor familien deres bor, for å melde seg til tjeneste.

Ihor forteller at de ikke har fått inn nye artillerivåpen, som hadde vært til stor hjelp om Hviterussland skulle funnet på å angripe.

- Heldigvis har vi den naturlige fordelen, geografisk sett. De må komme seg fram på de milelange smale veiene mot grensa. Det er en fordel for oss, sier Ihor til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer