VENTER PÅ GRANSKING: Jan Harsem, leder for støttegruppen etter Scandinavian Star, mener gjennopptakelsen må bety at justisministeren iverksetter gransking. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VENTER PÅ GRANSKING: Jan Harsem, leder for støttegruppen etter Scandinavian Star, mener gjennopptakelsen må bety at justisministeren iverksetter gransking. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

- Må føre til gransking

Støttegruppen for Scandinavian Star mener politimesterens anbefaling om etterforskning vil få ringvirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Her har ikke staten gitt oss rettssikkerhet på 24 år. Politimesteren trakk den riktige konklusjonen til slutt. Presset på justisministeren om å iverksette en gransking vil være mye større etter dette, sier Jan Harsem i Støttegruppen etter Scandinavian Star.

- Kan ikke vente Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i brev til støttegruppa sagt at han er villig til å møte dem etter at han har satt seg inn i det Oslo politidistrikt legger fram om saken.

- Nå som konklusjonen er som den er, kan ikke justisministeren sette en gransking på vent, sier Harsem.

Jan Bøhler (Ap) var til stede under politiets framleggelse.

- Politimesteren gjør en sterk og god avgjørelse når han anbefaler gjenopptakelse av etterforskningen. Det er også sterkt at han mener Oslo politidistrikts habilitet må vurderes, sier Bøhler.

Spørsmål om habilitet På en pressekonferanse i ettermiddag sier politimester Sjøvold at spørsmålet om et annet politidistrikt skal ta seg av saken, er diskutert.

- Men jeg har vel sagt tidligere i dag at det er ingen av oss som er involvert nå, som har vært involvert i en tidligere etterforskning, sier Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold.

Ap-politikeren Bøhler regner det nå som sikkert at også Riksadvokaten vil erklære seg inhabil i saken.

Bøhler mener Stortinget i sin tid ble gitt feil opplysninger om saken av daværende regjering, og viser til at det i stortingsmeldingen ble slått fast at dansk Erik Mørk Andersen var utpekt som skyldig og at eierforholdene til skipet var avklart.

- Eierforhold, økonomiske motiver og forhåndsdømmingen av en person er kjernepunkter som nå skal etterforskes, sier Bøhler.