VANT PARTIET: Nå er det forhandlinger som venter KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Sylvi Listhaug har sagt at de vil bli tøffe: Foto: Christian Roth Christensen
VANT PARTIET: Nå er det forhandlinger som venter KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Sylvi Listhaug har sagt at de vil bli tøffe: Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

KrFs regjeringsforhandlinger

Må forhandle med Sylvi Listhaug: - Glad det ikke er meg, sier Simen Bondevik

Frp's første nestleder har kalt KrF et parti uten ryggrad, og KrF var medvirkende til at Listhaug måtte gå av som justisminister tidligere i år. Nå skal de lage en felles regjeringsplattform.

I slutten av oktober lanserte Sylvi Listhaug sin nye bok «Der andre tier». Her beskylder hun KrF for å ha sviktet den kristne kulturarven. Begge de to nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad får passet sitt påskrevet.

Nå skal etter alt å dømme Bollestad og Ropstad møte Sylvi Listhaug, som er konstituert som første nestleder i Frp, i regjeringsforhandlinger.

- Jeg har forventninger om at det blir konstruktivt og at hun opptrer på en normal måte. Jeg har tidligere diskutert med Sandberg og blitt enig med ham om bistand, for å ta en sammenlikning. Det gikk fint. Vi får møte de som kommer fra de andre partiene. Vi er innstilt på å gjøre det beste ut av det, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Sjefsforhandler

Ropstad er sjefsforhandler for KrF. Bollestad og Oslo-politikeren Erik Lunde, skal også delta i forhandlingene. Knut Arild Hareide, som har sagt at han blir sittende som partileder fram til en eventuell regjeringsplattform er på plass, skal ha rollen som «rådgiver».

Erna Solberg sa til Dagbladet på søndag, at hun selv vil delta i prosessen, men at også nestlederne vil være viktige.

SENTRAL: Sylvi Listhaug (Frp).
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SENTRAL: Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Frp har ikke gått ut med noen forhandlingsdelegasjon, men etter det Dagbladet forstår, anses det som naturlig på alle hold at Sylvi Listhaug som første nestleder vil være sentral.

- Først skal det jo sonderes. Vi er opptatte av å ha en bred forankring av prosessen. For oss har det pleid å være partiledelsen som forhandler, sier kommunikasjonssjef i Frp, Ida Krag til Dagbladet.

Anstrengt

Forholdet mellom KrF og Listhaug har vært anspent lenge. I valgkampen i 2017 beskyldte hun Knut Arild Hareide for å «sleike imamer oppetter ryggen». Det var også KrF som ble utløsende for at Listhaug måtte trekke seg som justisminister tidligere i år etter en famøs Facebook-post om Arbeiderpartiet. KrF nektet da å frede regjeringen.

Under debatten om KrFs veivalg de siste ukene, har Knut Arild Hareide advart mot Listhaug-fløyen i Frp.

- Velger vi en sentrumsbasert regjering med KrF, Ap og Sp, så mener jeg det ligger nærmere KrFs politikk, enn om vi velger å gå inn i en regjering som vil være avhengig av den delen av Frp som Sylvi Listhaug er en del av. Vi gir den fløyen mer makt og innflytelse ved å gå inn i Solberg-regjeringen og dermed gjør det til en flertallsregjering sa han blant annet til NRK.

Hareide ble imidlertid ikke hørt av partiet sitt.

Med 98 mot 90 stemmer vedtok KrFs landsmøte fredag å gå til høyre.

- Glad det ikke er meg

- Sylvi Listhaug som person er ikke det store problemet. Det som er problemet er politikken til Frp, og kanskje spesielt til den fløyen som Sylvi Listhaug representerer, sier Simen Bondevik, Kjell Magne Bondeviks barnebarn og leder i Akershus KrFU.

Han tilhørte Hareide-fløyen, og ønsket at partiet skulle ta en annen retning.

- UTFORDRENDE: Simen Bondevik.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- UTFORDRENDE: Simen Bondevik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- De store politiske forskjellene mellom KrF og Frp blir utfordrende gjennom forhandlingene. Jeg er glad det ikke er jeg som sitter og skal komme til enighet med et populistisk fløyparti, sier Bondevik.

- Samtidig tenker jeg også at det ikke er vi som ville ta partiet en annen vei som skal forsvare alt Frp sier og gjør i løpet av forhandlingene. Det får de som faktisk ville den veien og vant fram forklare og forsvare, sier han.

- Finnes et alternativ

Ropstad sier til Dagbladet at han håper at de kan gå inn i regjeringen innen jul, men det avhenger av om de kommer til enighet i forhandlingene.

Skulle de ikke lykkes, finnes det et alternativ, påpeker Jon Normann Tviberg, fylkesleder i Trøndelag KrF, et av de rødeste fylkeslagene i KrF.

- Vi er litt avventende, og håper at de som sitter i forhandlinger gjør en god jobb. Alle er klar over at KrF må få betydelige gjennomslag for vår politikk, sier Tviberg

- Tror du Ropstad og Bollestad vil klare å hamle opp med Listhaug og resten av gjengen?

- Ja, ja. Vi har dyktige folk vi. Men det handler jo om å ta og gi. Det er ikke sikkert andre har noe å gi, eller at vi har det. Det kan hende at det ender som for fem år siden. Og da har vi gode alternativer, sier Jon Normann Tviberg med henvisning til forhandlingene i Nydalen i 2013, som endte med at KrF og Venstre ble stående utenfor regjering.

- Så håpet om et rødt alternativ er der fortsatt?

- Jada, men får de kjempegode gjennomslag, så må vi selvfølgelig gå i regjering. Men jeg vet mange som gruer seg for å stå på stand ved neste valg og forsvare at vi brøt vedtaket fra landsmøtet i fjor om ikke å gå i regjering med Frp, sier han.

Ordknapp Listhaug

Sylvi Listhaug har tidligere sagt til Dagbladet at de kommer til å være harde forhandlere. Nå er hun ordknapp.

- Vi forhandler ikke i mediene. Det viktigste for Frp vil være politisk gjennomslag, skriver hun i en kort kommentar.