Må forklare seg om organtyveri

«Organlegen» Dick van Velzen må forklare seg for sin tidligere arbeidsgiver etter at han ga sykehuset skylden for at han fjernet organ fra døde barn uten å spørre foreldrene om lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En offisiell rapport som ble frigitt i forrige uke avslørte at mer enn 100.000 organer er lagret ved sykehuset Alder Hey i Liverpool, mange av dem uten pårørendes tillatelse. Van Velzen ble suspendert etter klager fra pårørende.

Van Velzen gikk i skjul i Nederland etter avsløringen. I går snakket han for første gang om praksisen med å lagre organer. Han benyttet da beste sendetid på BBC til å legge skylden på sykehuset. Han mener ledelsen har mislykkes i å forklare foreldrene hva som skjer med deres døde barn under og etter en obduksjon.

Fungerende direktør ved sykehuset, Tony Bell, har gått ut og sagt at han er «dypt lei seg» over praksisen med å fjerne og lagre organer, som skal ha foregått over en fireårsperiode. Han la til at professor van Velzen nå må forklare sine kommentarer overfor sykehusledelsen.

Lederen for patolog-foreningen i Storbritannia, professor John Lilleyman, har ifølge BBC Online beskrevet van Velzens forsvar som «overraskende», fordi det synes å motstride funnene i rapporten som avslørte organ-skandalen.

- Jeg synes det som foregikk, og utbredelsen av det som skjedde ved Alder Hey i løpet av det som i rapporten beskrives som «van Velzen-årene» var meget spesielt, og det kan virkelig ikke forsvares eller forklares på noen måte som akseptabel profesjonell praksis, selv med tidas standard, sa Lilleyman til BBCs program Today.