Må forklare seg

Jens Stoltenbergs støtte til Indias plass i FNs sikkerhetsråd bryter med norsk politikk. Stoltenberg må forklare seg for Stortinget når han kommer hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier leder av Stortingets utenrikskomité Einar Stensnæs (KrF).

- Jeg er meget forbauset over statsministerens støtte. Han fraviker det Stortinget mente om saken i 1999, sier Stensnæs, og viser til at det da var en klar forståelse i Stortinget av at Norge burde støtte Tyskland og Japan som nye faste medlemmer. Sør-Amerika, Afrika og Asia skulle få et medlem hver. For å slippe å ta stilling til hvilke land det skulle bli, var holdningen at det burde landene i hver verdensdel enes om internt.

- Dette var det klar enighet om. Stoltenberg kan selvsagt formulere en ny politikk, men da må han redegjøre for skiftet når han kommer hjem, sier Stensnæs.

Eksplosivt

Flere i det norske diplomatkorpset er forundret over Stoltenbergs utspill. Tross et sterkt ønske om tettere norsk-indisk samarbeid, er det svært få land som betingelsesløst støtter Indias ønske om fast plass i FNs sikkerhetsråd. Årsak: det høyeksplosive området Kashmir og forholdet til nabolandene.

Flere land har satt som betingelse for en eventuell fast plass for India at konflikten i Kashmir løses. Det har ikke Stoltenberg gjort.

I pressemeldingen fra Statsministerens kontor fredag heter det bare at «Norge gir støtte til en fast plass for India i FNs sikkerhetsråd. En fast plass for India vil gjøre Sikkerhetsrådet mer representativt, og det vil gi utviklingslandene en ny og viktig stemme i FN».

Åpne kamper

India har nektet å etterkomme FNs resolusjoner, blant annet kravet om folkeavstemning i Kashmir. Siden opprøret startet i 1990, har 30000 mennesker mistet livet. Amnesty International rapporterer omfattende brudd på menneskerettighetene i sin årsrapport for 2000.

Flere ting gjør støtten til India problematisk: Kashmir er delt mellom Pakistan og India. Seinest i forfjor var det åpne kamper mellom militære styrker fra begge land. Militærregimet i Pakistan støtter opprørsgruppene på indisk side. De indiske prøvesprengningene i 1998 tett opp til den pakistanske grensa er det alvorligste beviset på hvor eksplosiv situasjonen er.

- Det er uheldig at Stoltenberg støtter India uten reservasjoner og krav. Jeg er overrasket over at ikke jeg er blitt informert, sier Stensnæs.