Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må forklare seg

Utenriksminister Jan Petersen har bedt ambassadør Knut Vollebæk forklare sin kontakt med Fellowship-stiftelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Gjerstad

Per Ellingsen

Toppledelsen i UD reagerte etter at Dagbladet avslørte det hemmelige kristne brorskapet hvor Norges ambassadør i Washington, Knut Vollebæk, er en hyppig gjest.

Velinformerte kilder i UD forteller at Jan Petersen har bedt Vollebæk forklare sin deltakelse på møter i brorskapet. På flere av møtene har Vollebæk fulgt statsminister Kjell Magne Bondevik.

Utenriksminister Jan Petersen ønsker selv ikke å kommentere opplysningene:

-  Jeg ønsker ikke å gå inn og uttale meg om denne type interne forhold, sier Petersen.

Statsministerens talsmann Gunnar Husan sier opplysningene er ukjente for ham.

Etter Dagbladets avsløring av Bondeviks kontakt med brorskapet, sendte Vollebæk et brev til ledelsen i UD om saken, får Dagbladet opplyst på sentralt hold i UD.

-  Politisk viktig

Jan Petersen sier han er positiv til at Knut Vollebæk og andre ambassadører pleier private kontakter fra ulike miljøer.

-  Jeg kjenner ikke til denne gruppen spesielt, men jeg har forstått at det er en politiske viktig gruppe. Vår jobb er å holde kontakter med viktige grupper selv om vi ikke alltid er enige i det de står for, sier Petersen.

Bondevik hevder gruppen ikke dreier seg om politikk.

Petersen viser til at norske diplomaters «uortodokse» kontaktvirksomhet har gitt resultater i norsk utenrikspolitikk, som fredsprosessen i Midtøsten.

-  Jeg ser det som viktig at norske ambassadører har et kontaktnett og har ingen planer om å stramme lenken, sier Petersen.

Rivalisering

Knut Vollebæk fra KrF var utenriksminister i den forrige Bondevik-regjeringen. Dette er ikke først gang han blir trukket inn i den stille rivaliseringen mellom Statsministerens kontor og UD.

I opptakten til krigen i Irak, ble Vollebæk holdt utenfor kjernegruppa i UD som drøftet Norges posisjoner. I KrF-kretser på høyt nivå ble dette oppfattet som Petersens behov for å holde KrF-folk på armlengdes avstand i utenrikspolitikken.

Bondevik var torsdag i Albania for å drøfte religiøs og etnisk dialog på Balkan. Han bekrefter at han fikk kontaktene på Balkan gjennom Fellowship-stiftelsen. Bondevik kaller engasjementet «en supplerende dimensjon til norsk utenrikspolitikk». I embetsverket i UD har dette skapt reaksjoner, men Petersen sier at han er informert om Bondeviks engasjement og at han støtter det.

GODE VENNER: I november var Kjell Magne Bondevik og ambassadør Knut Vollebæk vertskap for blant andre Douglas Johnston (t.h.) i ambassadørens residens i Washington. Johnston er en sentral skikkelse i Fellowship-stiftelsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media