Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må forsørge sju søsken

PESHAWAR (Dagbladet): Roomal (14) er et offer for krig delvis finansiert med narkopenger. Nå trosser han sitt handikap og vil bli skomaker. Gutten forsørger hele familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden gikk Roomal sammen med en kamerat over et jorde i Kabul, Afghanistans krigsherjede hovedstad. Plutselig eksploderte en landmine. Roomal fikk venstrehånda revet av og splinter i hele kroppen. Kameraten slapp uskadd fra det hele.

Nå bor Roomal sammen med familien i flyktningleiren Nasar Bagh utenfor Peshawar i Pakistan. Faren er blitt sinnslidende som følge av krigstraumer og kan ikke sørge for familien.

Som eldstemann blant åtte søsken, må Roomal ta ansvar. Han er nødt til å sikre familien inntekter, og går nå i skomakerlære.

- Jeg forbanner dem som la ut minene. De har gjort alt i livet mitt vanskelig, sier den alvorlige, unge mannen.

Rundt 15 millioner landminer er blitt spredt rundt i Afghanistan gjennom krigens forskjellige faser.

Narkotikapenger har vært med på å betale våpen og krigføring i Afghanistan.

Millioner i narkoskatt

Narkopenger blitt blodpenger som har forårsaket død og fordervelse. Da krigen i Afghanistan brøt løs for alvor i 1979, eksploderte også produksjonen av opium og heroin. De lovløse tilstandene gjorde det enkelt for narkoprodusentene.

Under den kalde krigen strømmet pengene til kampen mot Sovjet-hæren i Afghanistan fra mange hold, ikke minst fra USA. Men krigen fortsatte etter at de sovjetiske styrkene trakk seg ut i 1989.

Kilder i FNs narkotikaprogram (UNDCP) som Dagbladet snakket med i Afghanistan og Pakistan, sier det er liten tvil om at enkelte av de lokale krigsherrene tjente gode penger på narkoproduksjonen. På den måten var narkopengene med på å forlenge krigføringen.

Selv i dag tjener Taliban-militsen millioner av kroner på narkoproduksjon gjennom skatter og avgifter.

Roomal og hans familie har som mange andre betalt dyrt for de lange årene med krig. Men Roomal er også heldig. Han har fått lærlingplass på et senter for krigsskadde flyktninger i Peshawar.

Smiler aldri

Til tross for store funksjonshemninger, lærer de unge mennene å bli sveisere, blikkenslagere, snekkere, eller som Roomal, skomakere. I seks måneder foregår opplæringen, så vil Roomal begynne å jobbe.

- Nå vil jeg tjene penger til familien, sier han.

Ikke en eneste gang trekker Roomal på smilebåndet. Men når han demonstrerer hva han har lært, jobber han så svetten pipler fram på panna. Stolt viser han hvordan han bruker munnen som erstatning for hånda han mistet.

<B>MISTET HÅNDA:</B> Krigsskadde Roomal (14) lærer å bli skomaker. Han må forsørge mor, far og sju søsken.