MØTES IGJEN I RETTEN: Trond Birkedal satt ved Siv Jensens side da hun ble ny Frp-leder på landsmøtet på Gardermoen i 2006. Nå har den tidligere Frp-kometen trukket seg fra alle verv, og er tiltalt for snikfilming av unge gutter og sex med en mindreårig gutt. Både Geir Mo (t.v.) og Siv Jensen kan bli stevnet som vitner i saken. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
MØTES IGJEN I RETTEN: Trond Birkedal satt ved Siv Jensens side da hun ble ny Frp-leder på landsmøtet på Gardermoen i 2006. Nå har den tidligere Frp-kometen trukket seg fra alle verv, og er tiltalt for snikfilming av unge gutter og sex med en mindreårig gutt. Både Geir Mo (t.v.) og Siv Jensen kan bli stevnet som vitner i saken. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

Må fortelle retten hva de visste

Frp-ledelsen vil bli stevnet til å vitne under rettssaken mot Trond Birkedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I romjula ble tiltalen mot Frps tidligere ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal, klar.

Birkedals angivelige overgrep mot en 15 år gammel gutt sommeren 2008 er del av tiltalen.

Frp-ledelsen var klar over overgrepsanklagene mot Birkedal i halvannet år før saken sprakk. Siv Jensen har sagt til Dagbladet at hun fikk vite om overgrepsanklagene mot Birkedal i oktober 2009.

Men partiet skal verken ha tatt kontakt med politiet eller med foreldrene til gutten Birkedal skal ha forgrepet seg på.

Nå må partiledelsen i Frp belage seg på å forklare seg i retten om hva de visste. Både Frps generalsekretær Geir Mo og partileder Siv Jensen er ønsket som vitner i saken.

Seks års strafferamme - Vi kommer til å stevne Siv Jensen og/eller Geir Mo dersom ikke påtalemyndigheten gjør det, sier advokat Hege Salomon, som er bistandsadvokat for den nå 18 år gamle gutten.

Nestleder i Frp, Per-Arne Olsen, sier at tillitsvalgte i partiet som eventuelt blir kalt inn som vitner i rettssaken, selvsagt vil møte i Stavanger tingrett.

Geir Mo har allerede vært i politiavhør i saken.

Politiadvokat Karsten Monsen, som skal aktorere saken, ville i går ikke fortelle hvem han komer til å føre som vitner i saken. Birkedals advokat, Arvid Sjødin, sier til Dagbladet at han ikke har begynt arbeidet med å utarbeide vitneliste.

I tillegg til tiltalen for sex med en mindreårig, er Birkedal tiltalt for nakenfilming av unge gutter og for å ha bedt mindreårige om å sende nakenbilder på nett.

Birkedal erkjente tidlig i saken snikfilmingen av unge gutter. Dette har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil ett år.

Seksuell omgang med barn under 16 år, som Birkedal nekter for, har en strafferamme på seks års fengsel.

Ti unge menn 21. mars ble Trond Birkedal siktet for utuktig adferd.

To dager senere fortalte en nå 18 år gammel gutt i Dagbladet at han hadde hatt sex med Birkedal på et hotellrom i Oslo da han var 15 år gammel. Samme dag ble Birkedal siktet for sex med en mindreårig.

Tiltalen mot Trond Birkedal omfatter ti fornærmede unge menn.

I og med at Birkedal allerede har innrømmet skyld for noen av tiltalepunktene, vil fokuset i stor grad være på den alvorligste anklagen, som gjelder sex med en mindreårig.

Birkedal har innrømmet at han hadde med seg gutten på hotellrommet, men benekter at det var seksuell kontakt mellom dem.

TILTALT: Trond Birkedal sammen med den da 15 år gamle gutten som anklager ham for overgrep. Foto: Privat
TILTALT: Trond Birkedal sammen med den da 15 år gamle gutten som anklager ham for overgrep. Foto: Privat Vis mer