Cruiseturismen:

- Må forvente tøffere krav framover

- Det skal ikke være slik at vakre, norske fjorder ser ut som London midt i rushtrafikken, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

STILLER KRAV: Gamle Stavanger er blant stedene som er rammet av «cruiseinvasjonen». Nå stiller næringsminister Torbjørn Røe Isaksen strengere krav. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
STILLER KRAV: Gamle Stavanger er blant stedene som er rammet av «cruiseinvasjonen». Nå stiller næringsminister Torbjørn Røe Isaksen strengere krav. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggerne i både Stavanger og Bergen har uttrykt sterk misnøye med de store cruiseskipene som ankommer med tusenvis av turister daglig.

Da Dagbladet besøkte Gamle Stavanger i juli møtte vi lokale innbyggere som fortalte om frekke turister som går rett inn inngangsdøra deres, og om cruiseskip som fjerner all utsikt og soter ned husene. På Bryggen i Bergen tisser turister på verdensarven, og cruiseskipene oppleves som en invasjon.

I år er det ventet 2365 cruiseskip i norske havner, som er en av flere grunner til at debatten rundt cruisenæringa har rast den siste tida.

Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mimir Kristjansson, har tidligere uttalt til Dagbladet at han frykter at oljebyen skal ende opp som Norges Venezia på grunn av de store cruiseskipene som legger til kai daglig.

Strengere krav

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen varsler nå tøffere krav til cruisenæringa, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

- Næringer som ikke er bærekraftige har ikke livets rett. Det gjelder også cruisenæringa, sier han til Dagbladet.

Næringsministeren viser til at kommunene lokalt har fått større mulighet til å sette klare regler, når det gjelder blant annet lokal luftforurensing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer