<strong>BLIR HØRT:</strong> SVs Johnny Ingebrigtsen (t.v.) og Sps Per Olaf Lundteigen satt side om side under dykkerhøringen i Stortinget tirsdag. Nå har begge bestemt seg for å få Stortinget til å heve regjeringens erstatningssum til de skadde nordsjødykkerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLIR HØRT: SVs Johnny Ingebrigtsen (t.v.) og Sps Per Olaf Lundteigen satt side om side under dykkerhøringen i Stortinget tirsdag. Nå har begge bestemt seg for å få Stortinget til å heve regjeringens erstatningssum til de skadde nordsjødykkerne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Må Frp stemme mot sin egen statsråd?

I trøbbel når Senterpartiet, Venstre og SV vil øke erstatningen til dykkerne, med støtte fra LO-Gerd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeidsminister Robert Eriksson har fått Høyre med på at regjeringen bevilger 20G (1,7 mill kr) til 260 pionerdykkere og etterlatte.

Frp mot Frp? Nå kan den paradoksale situasjonen oppstå at Fremskrittspartiet, som har vært dykkernes mest trofaste støttespiller, enten må stemme mot sin egen statsråd eller stemme ned et forslag om høyere kompensasjon i Stortinget.

Senterpartiet, SV og Venstre varsler at de jobber for å heve erstatningen til de skadde nordsjødykkerne.

Arbeiderpartiet har vært tilbakeholdne i dykkersaken, men det gjør inntrykk i stortingsgruppa at den mektige LO-lederen Gerd Kristiansen engasjerer seg.

- Gjøre mitt - Nå har Stortinget en gyllen mulighet til å finne en løsning som innebærer en verdig avslutning på dykkersaken. Dykkerne har sagt at de ikke vil anke hvis de gis en kompensasjon på 30G. Jeg skal gjøre mitt for å få det til, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe behandler saken i sitt gruppemøte tirsdag i neste uke, mens KrF fatter et vedtak i sin stortingsgruppe dagen etter.

Sveinung Rotevatn (V): - Vi oppfatter at dykkerne mener 30G er et minimum. I fjor sommer, før EMD-dommen, antydet vi 25G som et forlik. Vi får se hva som er mulig å få til.

Nå er det viktig å skape bred enighet i Stortinget for en endelig løsning på en vond sak, der det er begått urett, sier Sveinung Rotevatn, Venstre representant i arbeids- og sosialkomiteen.

Johnny Ingebrigtsen, SV: - SV har i alle år støttet nordsjødykkernes krav om kompensasjon.

Vi ønsker at nordsjødykkerne skal få fred og vil finne penger til en kompensasjon på 30G, sier Johnny Ingebrigtsen, SVs representant i arbeids- og sosialkomiteen.

Per Olaf Lundteigen, Sp: - Vi går for 30 G som et endelig oppgjør. All logikk tilsier det, når du kjenner forhistorien i dykkersaken, og de store menneskelige problemene mange har fått, sier Per Olaf Lundteigen, Senterpartiets representant i arbeids- og sosialkomiteen

- Nå må vi få sluttført det med basis i dommen i menneskerettsdomstolen, som slo fast at staten har ansvar, sier han.

Upassende - Å lage politisk konkurranse om dykkernes situasjon er ikke passende.

Stortinget må samle seg om en kompensasjon på 30G, slik at vi kan få satt punktum på en utrolig lang og hjerteskjærende historie om folk som utførte særdeles risikofylt pionerarbeid og bidro til å skape store verdier for det norske samfunnet, sier Lundteigen.

Erlend Wiborg (Frp): Saksordfører Erlend Wiborg sier at Fremskrittspartiets stortingsgruppe er villig til å lytte.

- Men husk at utgangspunktet var null, det har vært realiteten med skiftende regjeringer gjennom mange år. Nå ser det ut til at vi kan klare 20G. Jeg har forståelse for at dykkerne ønsker mer, men 20G er betydelig mer enn null, sier Wiborg.

- Hva gjør Frp når det kommer forslag fra andre partier om å jekke opp kompensasjonssummen?

- Nå skal saken først til komitebehandling, jeg vil ikke forskuttere den, men for oss er det viktig å få en verdig avslutning på dykkersaken. Vi vil se på alle alternativer for å få til en god løsning, sier Erlend Wiborg, nestleder i arbeids- og sosialkomiteen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer