Må gå gjennom 100 000 timelister etter Dagbladet-avsløringer

- Uloba har brukt opp tabbekvoten, sier SVs Karin Andersen.

KREVER AT ULOBA RYDDER OPP: - BPA er en helt avgjørende ordning for de som trenger den. Det er veldig trist og skadelig for omdømmet til hele ordningen at Uloba ikke har ryddet opp i dette forlengst, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
KREVER AT ULOBA RYDDER OPP: - BPA er en helt avgjørende ordning for de som trenger den. Det er veldig trist og skadelig for omdømmet til hele ordningen at Uloba ikke har ryddet opp i dette forlengst, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig trist og skadelig for omdømmet til hele ordningen at Uloba ikke har ryddet opp i dette forlengst, sier SVs Karin Andersen til Dagbladet.

Gjennom flere artikler har Dagbladet avslørt at handikapgiganten Uloba bryter loven på en rekke punkter, blant annet betalte selskapet overtid først etter 11 timer i stedet etter 9 timer slik loven sier.

Bryter arbeidsmiljøloven I etterkant av Dagbladets avsløringer har Arbeidstilsynet også konkludert med flere brudd på arbeidsmiljøloven. I forrige uke meldte Dagbladet at en ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) slår fast at Oslo kommune mangler kontroll på lønns- og arbeidsforhold i bedriften.

«Bydelene har ikke rutiner for oppfølging eller kontroll av leverandørenes forpliktelse til å ha lønns- og arbeidsvilkår som oppfyller arbeidsmiljølovens krav,» skriver PWC i rapporten.

Lover etterbetaling I etterkant av Dagbladets avsløringer lovte Uloba å etterbetale overtid til sine assistenter. Da Dagbladet skrev om etterbetalingen sa Uloba til Dagbladet at dette bare gjaldt «et fåtall». I PWC-rapporten kommer det derimot fram at Uloba allerede 15. september 2011 hadde mottatt 950 krav.

I forrige uke gikk Fagforbundets Jøran Frisvold ut og kritiserte Uloba for å ikke gjøre nok for å rydde opp.

- Brukt opp tabbekvoten Sosialpolitisk talsperson for Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, har støttet Uloba i en årekke. Uloba er en såkalt BPA-bedrift (brukerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv. Bedriften har vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte.

Andersen mener Uloba har «brukt opp tabbekvoten» og krever umiddelbar handling.

- Uloba gjør nå en solid jobb for å undergrave brukerstyrt personlig assistanse, det kan ikke være noen tvil om at det må ryddes opp i lovbruddene umiddelbart dersom Uloba skal kunne fortsette å være en seriøs aktør, sier Andersen.

- Må rydde opp - Det er bare en vei ut av dette. Uloba må rydde umiddelbart, de må aktivt oppfordre alle assistenter til å fagorganisere seg og nå må det være slutt på uthalingen: Uloba må nå få på plass tariffavtaler, sier Andersen, som mener BPA er en helt avgjørende ordning for de som trenger den.

NY RAPPORT: En ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) fast at Oslo kommune mangler kontroll på lønns- og arbeidsforhold i bedriften.
NY RAPPORT: En ny rapport fra PricewaterhouseCoopers (PWC) fast at Oslo kommune mangler kontroll på lønns- og arbeidsforhold i bedriften. Vis mer

- Det er veldig trist og skadelig for omdømmet til hele ordningen at Uloba ikke har ryddet opp i dette forlengst, sier hun til Dagbladet.

- Jeg forventer at de nå virkelig følger opp og selv tar ansvar og tar initiativ til å inngå tariffavtale med alle ansatte og følger det opp. Det må de skal ikke dette slå tilbake på det svært tunge arbeidet for å få til en bedre BPA-ordning for alle, sier SV-politikeren.

- I god tro - I likhet med viktige støttespillere som Karin Andersen er vi naturligvis svært opptatt av at BPA-ordningen har et godt omdømme og at det politiske arbeidet for en forbedret BPA-ordning fortsetter med uforminsket styrke, sier informasjonssjef i Uloba, Jon Torp, til Dagbladet. Han mener det er viktig å huske at Uloba var i god tro med en overtidsgrense for assistentene på 11 timer.

- Da det viste seg at vi måtte endre dette til ni timer, betydde dette en gjennomgang av 100.000 timelister for 9.500 assistenter for tre år tilbake. Dette kjempestore arbeidet har vi nå fullt trykk på, og etterbetalingene skjer fortløpende, sier Torp.

Uloba har nå tatt initiativ til en tariffavtale med Fagforbundet, forteller Torp.

- Fagforbundet på sin side, har meldt tilbake at de ikke har kapasitet til å forhandle med oss før etter sommerferien i år.
I Uloba venter vi derfor så tålmodig vi kan på Fagforbundet, for vi er svært interesserte i å få på plass en tariffavtale for assistentene, sier Torp.

OPPTATT AV OMDØMME: - I likhet med viktige støttespillere som Karin Andersen er vi naturligvis svært opptatt av at BPA-ordningen har et godt omdømme og at det politiske arbeidet for en forbedret BPA-ordning fortsetter med uforminsket styrke, sier informasjonssjef i Uloba, Jon Torp, til Dagbladet. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
OPPTATT AV OMDØMME: - I likhet med viktige støttespillere som Karin Andersen er vi naturligvis svært opptatt av at BPA-ordningen har et godt omdømme og at det politiske arbeidet for en forbedret BPA-ordning fortsetter med uforminsket styrke, sier informasjonssjef i Uloba, Jon Torp, til Dagbladet. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer