TRENGER FOLK: Joe Biden og Barack Obama trenger en helt ny administrasjon. Foto: REUTERS/John Gress/Scanpix
TRENGER FOLK: Joe Biden og Barack Obama trenger en helt ny administrasjon. Foto: REUTERS/John Gress/ScanpixVis mer

Må gi fra seg navn og nummer til ekskjærester og alle internettkallenavn

Obama vil ha skandalefritt team.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obamas stabssjef, Rahm Emanuel, har allerede måttet beklage sin fars nedsettende uttalelse om arabere.

Obama er tydeligvis livredd for enda sterkere avsløringer.

Overgangsteamet hans har laget et svært detaljert spørreskjema med 63 spørsmål som alle som kan tenke seg en jobb i Det hvite hus må svare på, melder New York Times.

CNN har publisert alle spørsmålene.

Må oppgi alle kallenavn
Jobbsøkerne må blant annet svare på om de eller noen i familien deres eier et skytevåpen, de må legge ved alle eposter de har sendt som kan sette Obama i et dårlig lys, og de må legge ved alle blogginnlegg og linker til Facebook siden sin, samt alle kallenavn de har brukt på nettet.

- For oss er dette en fremmed tanke. Vi er ikke på dette detaljnivået i Norge, sier hodejeger Gro Møllerstad til Dagbladet.no.

- Dette handler om to ting: Sikkerhetsklarering, samt at de er redde for skandaler. De vil redusere risikoen for at pressen skal grave opp ting fra kandidatenes fortid, sier Møllerstad.

Vil unngå terrorist-venner
På spørsmål 18 må interesserte oppgi om de har hatt bånd til Fannie Mae og Freddie Mac eller andre bedrifter som mottok midler i finanskrisepakka.

DETALJERTE SPØRSMÅL: Slik ser den første av de sju sidene i spørreskjemaet ut.
DETALJERTE SPØRSMÅL: Slik ser den første av de sju sidene i spørreskjemaet ut. Vis mer

Også skatteforhold og oppholdstillatelser knyttet til hushjelper, gartnere og barnevakter må oppgis.

Den tidligere terroristen Bill Ayers ble mot sin vilje en del av valgkampen på grunn av hans bånd til Barack Obama. Spørsmål 61 i spørreskjemaet ser nærmest ut til å være laget for å forhindre nye slike saker, og en må der oppgi om en har hatt en tilknytning til en person eller gruppe som kan brukes til å angripe en.

Detaljnivået i spørreskjemaet har fått bloggere til å påpeke at Obama selv ikke ville fått jobb i sin egen administrasjon.

- Glad jeg ikke søker
Obama-administrasjonen har 7000 jobber som skal fylles, inkludert 15 ministerposter og 200 ambassadører i utlandet, ifølge CNN.

Michael Berman, som jobbet med rekruttering for både Bill Clinton og Jimmy Carter, sier det på denne måten:

JOBBE MED DE TYNNE BEINA?: Barack Obama jobber knallhardt med å fylle 7000 jobber i den nye administrasjonen. Innimellom rekker han også å trene. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix
JOBBE MED DE TYNNE BEINA?: Barack Obama jobber knallhardt med å fylle 7000 jobber i den nye administrasjonen. Innimellom rekker han også å trene. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer

- Jeg er veldig glad for at jeg ikke søker en av disse jobbene.

En tidligere medlem av Bill Clinton-administrasjonen skriver i en epost til New York Times at det er et langt høyere detaljnivået i Obamas spørreskjema enn tilfellet var hos Clinton, blant annet når det kommer til informasjon om ektefellene.

- Dette er mye mer enn det vi måtte fylle ut i 1993, skriver han.

Han legger spesielt vekt på at alle søkerne må oppgi hvilke bindinger de har til næringslivet.

I tillegg må de utlevere svært privat informasjon, blant annet om de har familiemedlemmer som kan sette Det hvite hus eller Obama i et dårlig lys, de må levere fra seg navn og telefonnummer til alle ekskjærester som er i live og de må forteller om alle gaver av en verdi over 50 dollar som de har fått fra andre enn nære venner eller familie.

SENTRAL MANN: Kommende stabssjef Rahm Emanuel er sentral i rekrutteringsarbeidet. Foto: REUTERS/John Gress/Scanpix
SENTRAL MANN: Kommende stabssjef Rahm Emanuel er sentral i rekrutteringsarbeidet. Foto: REUTERS/John Gress/Scanpix Vis mer