Må gifte seg på en byggeplass

Oppussing gikk ikke som planlagt. - Det kommer 100 gjester og vi kan ikke avlyse, sier fortvilt brudgom.

BLE IKKE FERDIG SOM AVTALT: Deler av oppussingsarbeidet på Nordre Skøyen hovedgård ble ikke ferdig som planlagt. Det fører til at Magnus Johannessen (29) og Silje G. Johnsen (27) må gifte seg på det som i realiteten er en byggeplass. Oslo kommune, som eier gården og har ansvaret for det ytre vedlikeholdet, sier de ikke kan fjerne stillasene innen bryllupet førstkommende lørdag. Foto: Privat
BLE IKKE FERDIG SOM AVTALT: Deler av oppussingsarbeidet på Nordre Skøyen hovedgård ble ikke ferdig som planlagt. Det fører til at Magnus Johannessen (29) og Silje G. Johnsen (27) må gifte seg på det som i realiteten er en byggeplass. Oslo kommune, som eier gården og har ansvaret for det ytre vedlikeholdet, sier de ikke kan fjerne stillasene innen bryllupet førstkommende lørdag. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Førstkommende lørdag ønsket Magnus Johannessen (29) å gjenskape foreldrenes giftermål på Nordre Skøyen hovedgård. Nå står drømmebryllupet med kjæresten Silje G. Johnsen (27) i fare.

- Hele poenget med å gifte seg her, var at moren og faren min gjorde det samme for 20 år siden. Vi ville gjenskape noen av fotografiene fra den gangen, men nå er det en byggeplass - selv om vi ble lovet at alt ville fjernes, sier Johannessen til Dagbladet.

Etter å ha bestilt gården for ett år siden, fikk de i februar beskjed om at gården, som eies av Oslo kommune, skulle pusses opp utvendig. Paret ble imidlertid beroliget med at det ville bli ryddet innen bryllupet 26. mai, sier han.

- Noen måneder senere fikk vi et brev, hvor det sto at dette var synd for oss, men at det viktigste var at gården kom i god stand. Jeg ble provosert og ringte rundt, men fikk beskjed om at det ville gå greit, sier Johannessen til Dagbladet.

Adgang forbudt Senest i forrige uke fikk de nye forsikringer om at det kunne gå bra, «bare det blir godt vær», legger han til.

Men i dag, to dager før bryllupet, er den ærverdige gården med røtter helt tilbake til 1200-tallet fortsatt en byggeplass. Bygningen er innkapslet av plattformer, metallskjelett, blå plastduker, brakker og gjerder med adgang forbudt-skilt.

- Hadde jeg visst dette, ville jeg aldri leid gården. Vi skulle fotografere de samme bildene som moren og faren min gjorde, bare 20 år senere. Blå plast er ikke en del av det vi hadde tenkt, sier Johannessen, som mener løftene de har fått ikke er blitt overholdt.

Johannessen sier at han tilbød seg å selv betale for midlertidig fjerning av stillasene, men fikk avslag.

Gården eies av Oslo kommune, som har ansvaret for det ytre vedlikeholdet, men driften og utleie skjer i regi av Foreningen for Nordre Skøyen hovedgård.

Kan ikke gjøre noe Prosjektleder Stian Støle i Oslo kommune vil ikke kommentere saken, men henviser til presseansvarlige i Kulturetaten.

Kommunikasjonsdirektør Liv Beate Skavdahl sier «det er trist om stillasene står i veien», men at de ikke får fjernet dem innen bryllupsdagen.

- Jeg har snakket med Foreningen for Nordre Skøyen hovedgård, som har leid ut til brudgommen og hatt kontakten med ham. De sier at de aldri har lovt at det kom til å være fjernet innen da. Deler av byggeprosjektet er litt forsinket. Mens sluttdatoen fortsatt er den samme, har enkelte arbeider tatt litt lenger tid enn planlagt, sier Skavdahl til Dagbladet.

FORTVILT: Magnus Johannessen og kjæresten Silje G. Johnsen fortviler over situasjonen. - Poenget med å gifte seg her, var at foreldrene mine gjorde det samme for 20 år siden. Målet var å gjenskape bryllupsbildene fra den gang, sier Johannessen. Foto: Privat
FORTVILT: Magnus Johannessen og kjæresten Silje G. Johnsen fortviler over situasjonen. - Poenget med å gifte seg her, var at foreldrene mine gjorde det samme for 20 år siden. Målet var å gjenskape bryllupsbildene fra den gang, sier Johannessen. Foto: Privat Vis mer

Pål Berg, som er formann i foreningen for Nordre Skøyen hovedgård, sier at byggearbeidet og stillasene nå er lang mindre sjenerende enn bildene viser.

- Vi gjør hele tiden vårt ytterste for at den sårt tiltrengte oppussingen av gården ikke går utover rammene for store anledninger som bryllup. De fleste viser stor forståelse for dette, og tilbakemeldingene vi har fått fra flere brudepar som har giftet seg her, er at de er strålende fornøyde.

Forsinkelser Forsinkelsene skyldes blant annet lang bestillingstid på malingsfargen byantikvaren godkjente for bruk på fasaden til det verneverdig bygget.

Skavdahl sier det ikke er praktisk mulig å fjerne stillasene midlertidig, slik brudgommen har tilbudt seg å betale for. I tillegg til at det bare er to dager til begivenheten, ville det ført til dagsmulkter og forsinkelser av prosjektet.

- Det høres ut som en enkel sak å ta dem ned, men det krever mange timer med arbeid. Det vil ta bortimot én dag. Og selv om vi skulle gjort det, er det veldig vanskelig å finne noen til å gjør det på så kort varsel. Det er stort trykk i stillasbransjen om dagen, sier Skavdahl.

- Jeg kan ikke se at vi får gjort noe med det. Det ser helt fint ut på innsiden av bygget, og jeg håper ikke at det ødelegger for drømmebryllupet, sier Skavdahl.

Kan ikke avlyse Magnus Johannessen forteller at de ikke har noe annet valg enn å gjennomføre bryllupet på den aktuelle dagen, til tross for at uteområdet rundt gården i realiteten er en byggeplass.

- Vi skulle gjerne ha avlyst eller gjort det et annet sted, men vi har ikke mulighet. Det er bare to dager til, og det kommer hundre gjester. Vi drar på bryllupsreise på mandag, sier han.

ADGANG FORBUDT: Oslo kommune, som eier gården, sier det ikke er mulig å fjerne stillasene innen bryllupet på lørdag. Foto: Privat
ADGANG FORBUDT: Oslo kommune, som eier gården, sier det ikke er mulig å fjerne stillasene innen bryllupet på lørdag. Foto: Privat Vis mer