DIREKTE: 5. mai skjøt Nasa opp en Atlas V-rakett som skal bringe romfarkosten «Insight» til Mars. Etter drøyt seks måneder i solsystemet lander den etter planen i kveld. Da venter det vanskeligste så langt - landingen. Video: Nasa TV Vis mer Vis mer

NASAs romfarkost «InSight» lander i kveld:

Må gjennom «sju minutter med skrekk»

Etter seks måneder skal NASAs romfarkost «Insight» prøve å lande på Mars om få minutter, men det blir utfordrende.

Om alt går som planlagt vil romfarkosten «Insight» bore flere meter ned i Mars-overflaten omtrent klokka 21 i kveld norsk tid.

5. mai skjøt NASA opp en Atlas V-rakett som skal bringe romfarkosten «Insight» til Mars. Etter drøyt seks måneder i solsystemet lander den etter planen i kveld. Da venter det vanskeligste så langt - landingen.

ROMRAKETT: NASA sendte lørdag 5. mai en romrakett til Mars. Selve reisen vil ta seks måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer

«Sju minutter med skrekk»

Historisk sett har bare 40 prosent av forsøkene på å lande med romfarkoster på Mars vært vellykket.

For å klare å lande må «Insight» overleve de såkalte «sju minuttene med skrekk.»

Fra romfarkosten kommer inn i Mars tynne atmosfære tar det sju minutter for den å klare å komme ned i en hastighet som gjør det mulig å lande, skriver BBC.

Prosjektmanager hos NASAs National Aeronautics og Space Administration, Tom Hoffman, sier til avisa at de har brukt erfaringene fra tidligere landinger, og har tro på at «Insight» er best mulig rustet for å klare å lande på Mars i kveld.

- Jeg vet at vårt lag er klart, romfartstøyet er klart. Vi vet bare ikke om Mars er klar, sier Hoffman.

ANIMASJON: Ved hjelp av 33 000 høyoppløselige bilder kan man se for seg hvordan det vil se ut å fly over den røde planeten. Video: CNN Vis mer

Få lykkes

Mange har tidligere prøvd å lande på Mars, men det er få som faktisk har klart å gjennomføre landingen. NASA er blant dem som har lyktes oftest, bare ett av ni amerikanske forsøk har gått galt.

– Vi har hatt flere vellykkede landinger på rad nå. Men du vet aldri hvilke utfordringer Mars kan gi, sier Rob Grover, leder for landingsteamet hos NASAs Jet Propulsation Laboratory.

Man har et håp om å få sett et bilde fra Mars i løpet av den første halvtimen etter at romsonden har landet.

SKUTT OPP: Atlas V-raketten som skal frakte romfartøyet InSight til Mars, ble skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California i mai i år. Foto: AP / NTB scanpix
SKUTT OPP: Atlas V-raketten som skal frakte romfartøyet InSight til Mars, ble skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California i mai i år. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

«Muldvarp»

Denne gangen er ikke NASA på jakt etter mulige spor etter liv på Mars, som er det mest vanlige. Det spesielle med kveldens landing er at romsonden er designet for å finne ut mer om innsida av vår nabo i verdensrommet.

«Insight» er utrustet for å bore opptil 5 meter ned i Mars' overflate, med et instrument som har fått tilnavnet «muldvarpen».

Den skal blant annet måle temperaturen på Mars.

Det er helt avgjørende for om NASA skal gå videre med sin plan om å sende mennesker til Mars innen 2030.

Dagtemperaturen om sommeren på Mars ligger på rundt 20 grader, men om natta faller den til minus 73.

Romfarkosten skal også føle etter jordskjelv, meteorittnedslag og annet som kan ryste planeten. Mars' rotasjon skal måles nøyaktig, det samme skal været på landingsstedet ved Mars' ekvator.

«Insight»-prosjektet har kostet én milliard dollar - nesten 8 milliarder kroner.

Første gang siden 2012

Det er første gang NASA gjennomfører en Mars-landing siden robotfarkosten Curiosity ankom planeten i august 2012.

Den gangen ble et helt nytt system testet ut. Curiosity ble firt forsiktig ned fra en rakettdrevet plattform NASA omtalte som «himmelkrana».