Må gjenoppleve Kato Air-dramaet

Flygerne og passasjerene vitner i rettssaken som starter på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Nordland har i samråd med Riksadvokaten tatt ut en alvorlig og omfattende tiltale mot den 33 år gamle algeriske asylsøkeren som forsøkte å tvinge flyet i bakken.

Han er tiltalt etter den såkalte kaprerbestemmelsen, mordbrannparagrafen og for drapsforsøk på de to flygerne og sine seks medpassasjerer.

Slo med øksa

Det var under innflygingen til Bodø at den kraftige og høyvokste asylsøkeren reiste seg og gikk til angrep på pilotene med øks.

Først skal han ha slått kaptein Stein Magne Lian i hodet med den butte enden av øksa.

Like etter slo han styrmann Kristian Markus Andresen med den skarpe enden, før han la seg over kontrollene og tvang flyet ned i et livstruende stup.

De to flygerne var hjelpeløse der de satt i setene sine og så bakken komme mot dem i rasende fart.

Overmannet

Fylkesråd i Nordland, Odd Eriksen, var passasjer i flyet og den første som oppfattet situasjonen og gjorde noe med det.

Han løsnet sikkerhetsbeltet og kastet seg fram for å få angriperen unna pilotene.

Asylsøkeren var imidlertid sterk og meget bestemt, så det var ikke før Eriksen fikk hjelp av en annen passasjer, Trond Frantzen, at det lyktes å overmanne ham.

Befridd fra den rasende angriperen klarte flygerne med nød og neppe og få flyet ut av stupet. Da Dornier-maskinen flatet ut, var det bare cirka 50 meter igjen til bakken og den visse død.

Både Odd Eriksen og Trond Frantzen har fått gullmedaljen fra Carnegies Heltefond for sin innsats med å redde livet til dem om bord. De to pilotene er hedret med den samme medaljen i bronse.

Grufulle minutter

Hver og en av dem som var om bord i flyet opplevde grufulle minutter fra angrepet begynte og til flyet landet på Bodø lufthavn.

I rettssaken må alle møte som vitner, og gjenoppleve minuttene som flere av dem var sikre på skulle bli deres siste.

Fra påtalemaktens side vil det bli ført 10 vitner. Fem av de seks passasjerene møter med bistandsadvokat.

Det gjør også kaptein Stein Magne Lian og styrmann Kristian Markus Andresen.

Høy strafferamme

Førstestatsadvokat Geir Fornebo sier til NTB at tiltalen er bredt lagt opp, for å dekke alle aspekter ved den alvorlige handlingen.

Hvert av punktene i tiltalen har en strafferamme på 21 års fengsel.

Hvor streng straff påtalemakten vil kreve, blir ikke klart før den en uke lange rettssaken går mot slutten og aktor legger ned sin påstand.

Den 33 år gamle asylsøkeren har forklart at han ikke husker noe av hendelsen om bord i flyet.

I et intervju med TV 2 gikk han langt i å legge skylden på norske myndigheter, fordi han i lange tider har sittet passiv på asylmottak.

Mannen hadde fått endelig avslag på sin asylsøknad da han gikk til angrep på pilotene på Kato Air-flyet.

(NTB)

SLOSS FOR LIVET: Cockpiten og fremparten av Kato-Air flyet bar tydelig preg av dramaet som utspant seg ombord mens flyet befant seg mellom Narvik og Bodø.
REDNINGSMANN: Odd Eriksen var en av passasjerene som kom pilotene til unnsetning. Han karakteriserer øksemannens handlinger i Kato Air-flyet som mer et utslag av sykdom enn av ondskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer