- Må gjerne male alle gangfelt i regnbuens farger

Den russiske ambassaden lar seg ikke provosere av «homo-overgangen» utenfor porten deres.

REGNBUEPROTEST: I natt ble gangfeltene utenfor Den russiske ambassade i Oslo malt i regnbuens farger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REGNBUEPROTEST: I natt ble gangfeltene utenfor Den russiske ambassade i Oslo malt i regnbuens farger. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette kan være en reaksjon på den nye loven, men vi vet det ikke. Ingen har sagt noe til oss, sier andresekretær Petr Svirin ved Den russiske ambassaden i Oslo.

Natt til i dag har noen malt gangfeltene ved den russiske ambassaden i Oslo i regnbuefarger.

Regnbueflagget er det internasjonale symbolet for kampen for homofiles rettigheter - og malingen er et tydelig spark mot Russlands nye, strenge «homo-lov».

Ambassaden lar seg ikke provosere av den fargerike «homo-overgangen» utenfor deres bygning i Drammensveien ved Skillebekk i Oslo.

- Ikke diskriminerende - Vi har ikke rapportert om dette. Om dette er lovlig eller ikke, er opp til lokale myndigheter å vurdere. Hvis politiet synes dette er ok - perfekt - da må man gjerne male alle gangfelt i regnbuens farger, sier Petr Svirin og smiler.

29. juni i år godkjente president Vladimir Putin en lov som forbyr «å spre propaganda i form av offentlige handlinger i favør for homofili og transseksualitet» til personer under 18 år.

- Grunnloven i Russland forbyr all form for diskriminering. Det er ikke riktig at denne loven er diskriminerende og at den bryter med menneskerettighetene, sier Svirin.

Han påpeker at tradisjonelle familieverdier står sterkt i Russland, og med familieverdier menes mor, far og barn.

Vil beskytte barna - De fleste i Russland støtter denne loven. I min bok er det demokrati, sier andresekretæren.

Han forteller at loven skal beskytte barn mot informasjon som kan være skadelig for deres helse og utvikling.

- Å påtvinge barn et inntrykk av at ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner er bra, vil være propaganda som bryter med loven. Men på skolen må barna gjerne få nøytral informasjon om for eksempel homofili, uten at det vil være brudd på denne loven. Det handler om at barna ikke skal dyttes i en retning, men ha mulighet til å gjøre seg en oppfatning selv, sier Petr Svirin.

Han påpeker at Russland slett ikke er alene i verden om å forfekte tradisjonelle familieverdier.

- Så vidt jeg vet, er det bare 14 land i verden som godtar ekteskap mellom personer av samme kjønn. Det er mindre enn ti prosent av alle verdens land.

Ikke prioritert Operasjonsleder i Oslo politidistrikt Even Gjerstad uttalte til Dagbladet tidligere i dag at regnbuemalingen ikke er noe han prioriterer å bruke sine mannskaper på.

- Jeg tror nok dette er noe vi bare varsler vegvesenet om. Hvis man skal strekke dette langt så kan man vel kalle det skadeverk, men det er jo en ganske mild form for protest. Jeg kommer ikke til å sende en patrulje dit, for å si det sånn.

FORSVARER HOMO-LOV: Den nye loven om homofili i Russland er ikke diskriminerende, sier Petr Svirin, andresekretær ved den Russlands ambassade i Oslo.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER HOMO-LOV: Den nye loven om homofili i Russland er ikke diskriminerende, sier Petr Svirin, andresekretær ved den Russlands ambassade i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer