Ukrainske flyktninger:

- Må gjøre noe nå!

Onsdag opplyser FN at nesten 836 000 flyktninger har krysset grensene til nabolandene og flere hundre tusen står fortsatt i kø. KrF mener vi ikke kan vente på at alle land skal bli enige om fordeling før vi henter flyktninger til Norge.

REDD: 17 år gamle Nasty har flyktet fra Ukraina til Norge, men faren fikk ikke bli med. Reporter: Anabelle Bruun / Stian Drake. Video: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Flyktninger strømmer over grensene våte og barbeinte, så vi må gjøre noe nå! sier Dag Inge Ulstein (KrF) til Dagbladet.

Ifølge FN har nesten 836 000 ukrainere flyktet over grensene til nabolandene onsdag, en knapp uke etter at Russland invaderte Ukraina. Det er et tall man frykter vil øke drastisk den nærmeste tida.

KrF mener regjeringen nå må være raske med å få flyktninger til Norge, og at vi ikke kan vente på møter i EU om fordeling av mennesker på flukt før noe faktisk skjer.

Forventer kraftig økning

Mandag hadde over halvparten av de da 500 000 ukrainerne som så langt hadde flyktet, reist til Polen. Tusenvis sto fortsatt i kø for å krysse grensa dit.

Også Slovakia, Ungarn og Romania, alle medlemmer av både EU og Nato, har fått status som trygge havner for de mange ukrainerne som har blitt rammet av krigen.

Over 15 000 flyktninger hadde mandag også krysset grensa til Moldova, et av Europas aller fattigste land.

- Antallet flyktinger kommer til å bli langt kraftigere de neste dagene, sier Ulstein og fortsetter:

- Det internasjonale samfunnet og Norge har nå igangsatt betydelige økonomiske sanksjoner og bidrag med militært materiell. Nå mener vi oppmerksomheten må være mot den enorme humanitære katastrofen som utspiller seg. Tiltakene må være like sterke på solidaritet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer