Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen

Må gjøre nye undersøkelser

Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser av Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen. Foto: Privat
SIKTET: Laila Anita Bertheussen. Foto: Privat Vis mer

Statsadvokat Marit Formo sier til Dagbladet at det er snakk om undersøkelser i et mindre omfang.

- Det vil bli gjennomført noen nye undersøkelser etter en dialog mellom meg og forsvarer. Det vil ikke bli nye avhør og det har ikke kommet noe ønske om konkrete etterforskningsskritt fra forsvarer, sier Formo.

Aftenposten meldte først om utviklingen. Ifølge Formo ble avgjørelsen tatt av henne i samråd med PST denne uka her.

- Det er ikke noe vesentlig som mangler i saken. I en lang etterforskning kan det være noen løse tråder, sier hun.

Hun ønsker ikke å kommentere hva slags undersøkelser det er snakk om.

- Mange hull

Bertheussens advokat John Christian Elden mener dette høres fornuftig ut.

- Saken har mange hull. Hun håper det går raskt og at saken da kan henlegges, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

PST oversendte saken med en påtaleinnstilling til Det nasjonale statsadvokatembedet 23. september i år. Fem uker etterpå ber altså statsadvokaten om ytterligere undersøkelser.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

PST var i utgangspunktet ferdig med sin etterforskning av Bertheussen (54) da de sendte over saken. Dagbladet erfarer at PST der innstilte på tiltale mot justisminsterens samboer.

Trusler

Hun er siktet for å ha oppdiktet en straffbar handling ved å tenne på familiens bil.

PST mistenker at hun står bak en rekke trusler mot familiens hjem på Røa og at hun har foretatt handlinger som vekker mistanke om straffbar handling uten at den er begått.

PST har også etterforsket angrepene etter straffelovens paragraf 115: Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, som har en strafferamme på ti års fengsel.

De mistenker også at hun har sendt trusler til sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjeddde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i form av et mistenkelig brev.

Bertheussen avviser alle anklager i saken. Hennes advokat John Christian Elden har flere ganger sagt at de forventer at saken blir henlagt.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Ny riksadvokat

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sa for to uker siden at saken ennå ikke var havnet på hans bord. Riksadvokaten avgjør påtalespørsmålet i de mest alvorlige straffesakene, men Busch har sin siste arbeidsdag i morgen, fredag. Det betyr at hans etterfølger Jørn Sigurd Maurud trolig vil avgjøre påtalespørsmålet.

- Nå er det en dialog mellom statsadvokaten og forsvarer om ytterligere etterforskning. Saken mot Waras samboer er ennå ikke kommet til meg, sa Busch for to uker siden.

Bertheussen ble 14. mars pågrepet og siktet av PST for å ha tent på familiens bil fire dager tidligere. Den daværende justisministeren gikk ut i permisjon samme dag. 28. mars trakk Wara seg som justisminister.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media