Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må gjøre som de vil

Karita Bekkemellem Orheim (Ap) mener idrettsutøvere som Mia Hundvin og Kari Traa er sterke, likestilte og trygge jenter som må få gjøre akkurat som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det første jeg tenkte da jeg så bildet, var at dette var veldig fint. Vi må akseptere at vi har fått en generasjon bevisste kvinner som tør å vise sensualitet og nakenhet. Men det å være aggressiv, seksuell og ambisiøs blir kanskje for mye for noen? Jentene har gjort sine valg, og det må vi respektere, sier stortingsrepresentant Karita Bekkemellem Orheim (Ap).

- Nasjonale forbilder

Hun er helt uenig med likestillingsdirektør Mona Larsen-Asp som i gårsdagens Dagbladet mente lettkledde idrettsutøvere ødelegger for likestillingskampen i Norge. Kritikken kom etter at den danske sportsjournalisten Steen Ankerdal i avisa BT angrep håndballspiller Mia Hundvin for å koble sex og sport ved stille opp i trusa på forsida av magasinet Woman. Tidligere har kulekjører Kari Traa, langrennsløper Bente Skari og fotballspiller Linda Medalen stilt lettkledd i pressen.

- Her snakker vi om oppegående flinke jenter som er nasjonale forbilder og som selger. Er det sånn at vi alltid må ha dem i den rollen vi er vant til? Vi må tåle at det er ulike oppfatninger om det. Jeg synes bildene er kjempefine, og klarer ikke å reagere. Husk det Madonna sa: «Jeg kan være et sexsymbol, men jeg trenger ikke å være et offer.» Det skapte også debatt, sier Orheim.

- Opplever du Mia Hundvin som et sexobjekt?

- For meg er hun en dyktig håndballspiller. Folk må få ta sine valg. Jeg har ikke noe problemer med dette, sier Orheim.

- Det vi ser er kanskje litt historisk. I den grad vi klarer å få fram likestilte sterke kvinner, er det bra, uten at det betyr at man skal måtte kle seg naken, sier hun.

Aldri mannskritikk

I fjor var hun midtpunktet i den såkalte kjoledebatten. Før nestlederstriden i Arbeiderpartiet ble Karita Bekkemellem Orheim beskyldt for å være en «nikkedokke for Jens Stoltenberg som tar seg godt ut på bilder og gjerne har den fineste kjolen på gallamiddager». Seinere fikk hun kritikk for å ha stilt opp i bladet Henne i trang kjole og med hårføner.

- Hvor ofte opplever menn slikt? Vi får ikke noen reaksjoner når mannlige idrettsutøvere framstår på samme måte som Mia Hundvin, sier Karita Bekkemellem Orheim.

- Hva med signalene som gis til unge jenter?

- Det er bedre å se Mia Hundvin enn en anorektisk fotomodell. Så lenge de vokser opp med ellers gode rollemodeller, er ikke det noe problem. Dette er en del av mediesamfunnet, som vi må lære ungdommen å leve med. Vi må sørge for å lære ungene å få trygghet på sin egen seksualitet. Men det blir et problem dersom idrettsjenter føler seg presset til en slik rolle, sier Orheim.

- Gammeldags

Høyres justispolitiker Linda Hofstad er opprørt over kritikken fra likestillingsdirektøren, og synes en bør vurdere å legge ned hele senteret.

- Dette føyer seg inn i en rekke saker der likestillingsdirektøren bare synser. De skal jobbe for begge kjønn. Men vi hørte ingenting da fotballspilleren Martin Andresen stilte opp iført en fotball eller da Kjetil André Aamodt stilte opp nesten uten klær, sier Hofstad.

Hun mener at kritikken fra Larsen-Asp er eksempel på gammeldags kvinnekamp.

- De setter regler for hva som er akseptabelt for oss kvinner. Det er kjempebra at det kommer slike bilder, som en motvekt til de sykelige holdningene i motebransjen.

- Spiller sportsstjernene for mye på sex i dag?

- Nei, det er kjempefint at sterke kvinner framstår på eget initiativ. Dette er kvinner som er stolte av kroppen sin og som er rollemodeller. Det er noe annet enn motebransjens som bruker syltynne modeller, sier Hofstad.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) vil ikke uttale seg om debatten.

ELIN TVEDT: Programlederen og den tidligere værdamen viser kroppen i siste nummer av bladet Mann. Hun er en av flere norske kjendiser og idrettsstjerner som har latt seg avbilde lettkledd de siste par årene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media