Det siste døgnet er det registrert 574 smittetilfeller i Norge. Det er med andre ord et godt stykke igjen før smittetallene er så lave at det er forsvarlig å starte gjenåpning, ifølge Nakstad. Han mener vi fortsatt har noen krevende måneder foran oss.
- Vi må godt under 200 daglige smittetilfeller for i det hele tatt å kunne begynne å tenke på gjenåpning, sier Nakstad til NTB.

Hyttekommunene holder pusten
Kan ta måneder
Sist vi hadde er stabilt nivå med færre enn 200 daglige smittetilfeller i Norge var i slutten av oktober 2020, utdyper Nakstad overfor Dagbladet.
Han peker på at vi i Norge aldri har klart å holde tallene stabilt når det har vært flere enn 150 smittede om dagen.
- Selv ikke med omfattende testing og smittesporing. Nå har vi i tillegg mer smittsomme virusvarianter i omløp. Derfor tror jeg vi må godt under 200 daglige smittetilfeller for å kunne lempe på smitteverntiltak uten at det medfører et nytt kraftig hopp i smittenivået.

Gjenåpningsplanen kommer onsdag
Dersom vi lykkes med å begrense smitten så mye at R-tallet legger seg under 0,7 i hele Norge, vil vi klare dette i løpet av april måned, mener Nakstad.
- Dersom R-tallet ligger på 0,9 vil det derimot ta nesten to måneder å komme like langt ned i smittetall. Mest sannsynlig vil det være store regionale forskjeller i smittespredningen også de neste månedene. Lemping av tiltak vil derfor også måtte vurderes ut fra smittesituasjonen lokalt og regionalt.
Lokal tiltakslette
FHIs ukesrapport for uke 12 - altså uka før påske, beregnet Norges R-tall til å være 1,0.
- Vil det bare avhenge av antall smittede i døgnet og ikke ha noe med vaksinasjonsgraden å gjøre?
- Både antall vaksinerte og varmere vær med mer tidsbruk utendørs vil bidra til å redusere smittetallene utover våren. Det er effekten av dette som betyr mest, ikke hvor mange som tallmessig er vaksinert, sier Nakstad.

Spår streng 17. mai
Overfor NTB støtter han helsedirektør Bjørn Guldvogs påstand om at en gjenåpning av samfunnet trolig vil begynne tidligst i midten eller slutten av mai.
Da vil det først og fremst være snakk om å lette på lokale tiltak.
At påskeferien kanskje har resultert i at færre tester seg, bekymrer helsemyndighetene, som søndag forlenget de nasjonale tiltakene i ytterligere to dager, fram til 14. april. En beslutning blant andre Helsedirektoratet hadde rådet til.