Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må godta kvinnelige imamer

Lederen for det spanske Islamske råd utfordrer norske muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA (Dagbladet.no:)- I Islam er kvinner garantert rett til å delta i alle sider i samfunnet, både religiøst og økonomisk. Det betyr at kvinner kan delta i alle religiøse funksjoner, også som imam, sier Dr. Mansur Abdussalam Escudero til Dagbladet.no. Han er president for den spanske føderasjonen av islamske religiøse organisasjoner.

Organisasjonen er en av initiativtakerne til den andre konferansen om islamsk feminisme som startet i Barcelona i Spania i dag.

Les mer om konferansen her.

Escudero er også grunnleggeren av en av verdens største nettside om Islam Webislam , som har over 16 millioner besøkende hver måned.

Under åpningen av konferansen understrekte han Islams rolle som forsvarer av kvinners rettigheter.

Kona var militærgeneral

- De som tror Islam vil svekke kvinners rettigheter har misforstått. Hvis man går tilbake til det Muhammeds Medina-samfunn vil man se at kvinner hadde en rekke sentrale posisjoner  .Muhammeds egen kone var jo militærgeneral, sier Escudero til Dagbladet.no.

Og nettopp for å understreke Escuderos-poenget gjennomførte konferansedeltakerne en egen bønn ledet av pakistansk-canadiske forfatteren og poeten Raheel Raza før lunsjen.

MÅ GODTA KVINNELIGE IMAMER: Dr. Mansur Abdussalam Escudero,president for den spanske føderasjonen av islamske religiøse organisasjoner. Foto: Gunnar Thorenfeldt
MÅ GODTA KVINNELIGE IMAMER: Dr. Mansur Abdussalam Escudero,president for den spanske føderasjonen av islamske religiøse organisasjoner. Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

Escudero mener at undertrykkingen av kvinner i muslimske land handler om kultur,  ikke religion.

Hva vil du si til norske muslimske religiøse samfunn som ikke godtar kvinnelige imamer?

- Gå til originalkildene. Les Koranen og se hvordan Medina-samfunnet var organisert. Der fikk kvinnen lov til å delta i alle religiøse nivå, sier Escudero.

Kvinnene kommer

Men på tross av Escuderos intensjoner finnes det foreløpig ingen kvinnelige imamer i Europa.

- I Marokko har vi en bevegelse som går inn for dette og vi har fått flere kvinnelige religiøse leder, men dessverre ingen imamer foreløpig. Det vil ta tid, men jeg er helt sikker på at vi vil se mange kvinnelige imamer i framtiden, sier Escudero.

Han mener terrorangrepet i Madrid mars 2004 ikke har svekket muslimers rolle i Spania, men heller fått flere mennesker til å interessere seg for religionen.

- Etter terrorangrepet foreslo vi for den spanske regjeringen at man må sluttet å kalle terroristene for islamske terrorister, dette er med på å legitimere terroristene. Deres handlinger har ingenting med Islam å gjøre,  og derfor bør de heller ikke nevnes i samme åndedrag som Islam, sa Escudero under konferansen.

Madrid-bombene bestod av en koordinert serie på ti eksplosjoner som inntraff ombord på fire pendlertog under rushtiden. Totalt skal tretten bomber ha vært utplassert, men tre eksploderte ikke.

Antallet dødsofre var det høyeste i et terroristangrep i Europa siden Lockerbiebomben i 1988, og det verste i Spania etter borgerkrigen. Hele 191 mennesker ble drept og 1460 skadet.

Etter konferansen sa han til Dagbladet.no at Al Qaida er et redskap for muslimenes fiender.

- Deres terror blir brukt til å legitimere undertrykkingen av vårt folk - slik kan land som USA legitimere krigen i Irak, sier Escudero.

Stolt av Al-Andalus

Escudero er stolt av å være del av Europas eldste muslimske samfunn - Al-Andalus. Al-Andalus er det arabiske navnet som ble gitt til den delen av Spania som var styrt av muslimer fra år 929 til 1031.

- For meg er dette mer navnet på et religiøst felleskap enn et geografisk område, sier Escudero.

Så Europas kristne behøver ikke å være redd for at dere planlegger å opprette et muslimsk kalifat i Europa?

- Nei, det er bare tullball. Muslimer har lang tradisjon for å hente det beste fra et hvilket som helst samfunn,  og bli en del av det samme samfunnet, sier Escudero.