Må granskes, mener SV

Politikerne er ansvarlige, mener SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er ikke rette dagen til å evaluere. Dette er en trist dag. Men det går inn i debatten om soldatenes tilstedeværelse og sikkerheten i Afghanistan, sier Bjørn Jacobsen, forsvarspolitisk talsmann for SV, til Dagbladet.no.

Senest i mars i år gikk SVs landsmøte inn for at Isaf-styrken, som spesialsoldaten som ble drept i dag var en del av, skulle trekkes ut av Afghanistan og erstattes med FN-styrker. 

- Dette er ikke minst alvorlig for oss politikere som har sendt soldatene dit. Det er vi som er ansvarlige for dette. Vi må først og fremst få vite alle omstendigheter rundt dødsfallet og granske hva som har skjedd, sier Jacobsen.

Jacobsen tror dette kommer til å prege debatten om norske soldaters sikkerhet i Afghanistan i tida framover.

Dødsfallet ikke endrer ikke Frps holdning til norsk deltakelse i Afghanistan.

- Dette er først og fremst bare trist akkurat nå. Mine tanker går til soldatens familie og venner, sier Henning Skumsvold (Frp) i Forsvarskomiteen til Dagbladet.no.

Han er likevel ikke overrasket over at slike ting skjer.

- Det ser ut til at forholdene der nede bare blir verre og verre. Vi må huske på at dette er en krigssone. Slik ting kan dessverre skje, sier han.

- TRIST DAG: Alle omstendighetene rundt dødsfallet må fram i lyset, mener SVs forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen. Foto: Scanpix
- TRIST DAG: Alle omstendighetene rundt dødsfallet må fram i lyset, mener SVs forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen. Foto: Scanpix Vis mer

Per Ove Width, forsvarspolitisk talsmann for Frp, understreker også dødsfallet først og fremst er trist.

- På den annen side er det en kalkulert risiko å være der nede og slike ting kan dessverre skje. Jeg regner med at debatten om Norges engasjement der nede igjen vil blusse opp, men jeg kan ikke så langt se at det er grunn til å trekke oss ut etter dette, sier Width til Dagbladet.no.

IKKE ENDRET HOLDNING: Per Ove Width, forsvarspolitisk talsmann for Frp, understreker også dødsfallet først og fremst er trist, men at det ikke betyr at Norge må trekke seg ut av landet.