Må ha 462 lærere nå

Rektorer landet over river seg i håret få dager før det ringer inn til nytt skoleår. Hele 462 lærerstillinger står ubesatt. Klasse 4B ved Håland skole i Sola mangler fortsatt klasseforstander en knapp uke før skolen starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper vi skal lykkes med å finne en klasseforstander, sier rektor Per-Inge Ruud ved Håland skole.

- Problemet er at de som er ledige på markedet nå har flere tilbud å velge i.

En permisjonssøknad i 11. time førte til at Ruud må ut og jakte på ny lærer. Helst bør denne personen være på plass torsdag, som er første planleggingsdag.

En aktuell kandidat var på omvisning på skolen i går ettermiddag og Ruud håper på fast fisk.

Lange lister

Ifølge tall fra Arbeidsdirektoratet er klasseforstanderstillingen på Håland skole bare en av 462 ledige lærerstillinger i landet.

Arbeidsdirektoratet i Oslo har ikke full oversikt over lærermangelen. Tallene deres viser at Oslo står oppført med 19 ledige stillinger i grunnskole og videregående skole. Skolesjefen i Oslo, Ragnvald Thilesen, rapporterer derimot om 90 ubesatte stillinger i grunnskolen aleine.

- Vi mangler fortsatt alt fra klasseforstandere til førsteklasser til faglærere og realister i ungdomsskolen, sier skolesjef Ragnvald Thilesen til Dagbladet.

Til tross for dette har rektorene ved osloskolene allerede ansatt vel 200 lærere uten godkjent utdanning.

Velger bort skolen

- Sammenliknet med i fjor har vi færre ubesatte stillinger. Men da var behovet ekstra stort på grunn av seksårsreformen. Det blir stadig vanskeligere å rekruttere lærere, sier Thilesen. Hovedårsaken mener han er at lærerne skaffer seg godt betalte jobber utenfor skolen.

I Asker kommune er pedagogisk konsulent Gustav Gulliksen ennå på jakt etter fire klasseforstandere til seksåringer som skal begynne på skolen.

- Det kommer inn søknader hver dag, sier Gulliksen, og mener han kan fylle de ledige stillingene før skolen begynner onsdag 19. august. Tidligere i sommer manglet han åtte lærere.

Ikke alle i Akershus fylke er like heldige. Ifølge Arbeidsdirektoratet er det 56 ledige lærerstillinger i fylket. Også i Nordland sliter de med rekrutteringen, her er det en manko på 50. I Aust-Agder, derimot, mangler bare tre lærere, ifølge Arbeidsdirektoratet.