Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren i Berlin

- Må ha blitt kidnappet

Sjåførens sjef og fetter nekter å tro at han frivillig har blitt med på et terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Ubekreftede meldinger angir at ni personer er døde og 50 skadd etter kveldens antatte terrorangrep i Berlin.

Det var i 20-tida at en stor svart lastebil kjørte rett inn i folkemengden som var samlet til julemarked ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, ved handlegata Kurfürstendamm. Kjøretøyet stoppet først da det krasjet i et juletre.

Én mann stakk fra stedet i retning Tiergarten, og ble kort tid etter pågrepet ved seierssøylen, ca. en kilometer fra åstedet. I passasjersetet ble en annen mann funnet død.

- TUSENVIS AV MENNESKER I GATENE: Utenriksreporter Asbjørn Svarstad forteller over telefon hvordan stemningen i Berlin er, og hva vi kan si så langt om hendelsen som skjedde mandag kveld, 19. desember, da en lastebil kjørte inn i en folkemengde og drepte minst ni personer. Video: Storyful / CNN Vis mer Vis mer

- Ikke kontakt siden kl. 16

Den polske TV-kanalen TVN24 har snakket med eieren av lastebilen. Han forteller at fetteren kjørte bilen, men at han ikke har hatt kontakt med ham siden 12-tida, skriver Der Spiegel.

Lastebileieren sier han ikke kan forestille seg at fetteren har planlagt noe angrep. Han går i stedet ut fra at han ble kidnappet.

KRASJET: Lastebilen stoppet etter å ha krasjet med et juletre, og en mann flyktet fra stedet. Inne i kjøretøyet satt en annen mann død. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Scanpix
KRASJET: Lastebilen stoppet etter å ha krasjet med et juletre, og en mann flyktet fra stedet. Inne i kjøretøyet satt en annen mann død. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Scanpix Vis mer

Sjåførens kone sier til TVN24 at hun ikke har hatt kontakt med ektemannen siden klokka 16.

Det er uklart hvorvidt den ansatte sjåføren er mannen som nå er pågrepet, eller ham som ble funnet død i kjøretøyet.

Tysk politi skriver på Twitter at de mistenker at lastebilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen. Den var lastet med stålbjelker.

Ifølge Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière er det mange grunner til å tro at det dreier seg om et angrep.

- Jeg vil ikke bruke ordet angrep ennå, selv om det er mange ting som peker i den retning, sier de Maizière.

Sperret av

Området rundt åstedet er i kveld sperret av, og det er stor aktivitet fra nødetatene på stedet. Stemningen er likevel rolig og behersket, og kollektivtransporten går tilsynelatende som normalt.

Politiet ber i kveld alle berlinere om å holde seg innendørs og ikke bidra til å spre rykter.

Utenriksdepartementet (UD) i Norge har foreløpig ikke fått tilbakemelding om at nordmenn er rammet av terroren.

- Vi holder på å undersøke dette via ambassaden i Berlin, sier UDs pressevakt Kristin Enstad til Dagbladet i 23-tida.

Enstad henviser for øvrig til departementets Twitter-melding der nordmenn i Berlin oppfordres til å følge råd fra tyske myndigheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!