JOBBER DØGNET RUNDT: Mannskapene til energisjef i Stryn Energi AS, Jan Træen (t.v) jobber døgnet rundt for å gi abonnentene strømmen tilbake. Og selv om montør Knut Årnes gjør sitt ytterste frykter Træen at vi skriver 2012 før alle har strømmen tilbake. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet.
JOBBER DØGNET RUNDT: Mannskapene til energisjef i Stryn Energi AS, Jan Træen (t.v) jobber døgnet rundt for å gi abonnentene strømmen tilbake. Og selv om montør Knut Årnes gjør sitt ytterste frykter Træen at vi skriver 2012 før alle har strømmen tilbake. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet.Vis mer

Må ha linjegater på 50 meters bredde for å sikre strømnettet

Umulig å sikre strømnettet helt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN (Dagbladet): Mange på Nordvestlandet går nå inn i sitt sjette døgn uten strøm og telefon. I Stryn Energi sitt område arbeides det for fullt med å skaffe abonnentene strømmen tilbake, blant annet til den lille bygda Flo.

Her ble linjenettet rammet av flere skred.

Nå er debatten i gang om hvor godt en kan sikre linjenettet.

For smal - Det sier seg selv at linjetraseen på tolv meters bredde ikke stopper enorme grantrær på 30 meter, sa Energisjef Jan Træen da han møtte kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i går.

Statsråden ville gjerne vite hva som skulle til for å sikre nettet.

- Da måtte vi ha traseer på mellom 50 og 60 meters bredde, noe som ikke er mulig. Det er faktisk slik at store trær som står seksti meter unna kan ramme linjene, sa Træen til statsråden.

Verre enn 1992 orkanen - Hvor store er skadene på linjenettet deres?

- Enorme. Faktisk er de dobbelt så store som nyttårsorkanen i 1992. Store deler av nettet vårt er helt rasert.

Dette har ført til at vi måtte gå ut for å få inn frivillige som kunne bruke motorsag og er vant til skogrydding.

- I tillegg har vi fått inn ekspertise fra andre deler av landet for å få nettet opp å gå. Nå er det også slik at skadene ikke utelukkende dreier seg om trær som har rammet linjene. Flere steder har stolper og master gitt etter for kreftene, sier han til Dagbladet.

Klarere ansvar Å holde linjenettet fri for trær og hindringer er et ansvar som faller på nettleverandørene. Jan Træen innrømmer at det mange plasser er trær som står alt for nært linjene.

Han forklarer dette med kostnader, og at grunneiere ikke ønsker at det tas mer skog.

PÅ BEFARING: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa fikk se de massive ødeleggelsene i Sogn og Fjordane. Her på den raserte veien langs Horndølstranda. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
PÅ BEFARING: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa fikk se de massive ødeleggelsene i Sogn og Fjordane. Her på den raserte veien langs Horndølstranda. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Træen ønsker derfor et klarere regelverk, for å slippe konflikter med grunneierne.

Strømløs til 2012 På veien inn til den lille avsidesliggende bygda Flo arbeider store arbeidsgrupper med å få strømmen tilbake.

I stupbratte skråninger som er rammet av ras arbeides det døgnet rundt med rydding og oppføring av nye master og kabler.

- Når tror du alle abonnentene dine har strøm?

- Vi håper at et par av dalene som er uten strøm vil få den tilbake i morgen. Men jeg tror nok vi skriver 2012 før alle har strøm. Det er veldig beklagelig, sier Træen til Dagbladet.

BRUDD: Langs veien inn til den avsidesliggende bygda Flo i Stryn har flere ras gjort store skader på linjenettet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
BRUDD: Langs veien inn til den avsidesliggende bygda Flo i Stryn har flere ras gjort store skader på linjenettet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer