Må ha livvakt på bussen

BÆRUM (Dagbladet): Flere Securitas-vektere er hyret inn for å stoppe passasjerer fra å lage kvalm på bussene i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går natt kapret ungdommer en buss på Økern i Oslo og knivstakk sjåføren. I Bærum nekter sjåfører å kjøre på kveld og i helgene på grunn av vold, trakassering og hærverk. Nå har busselskapet hyret inn Securitas-vektere for å skape trygghet for passasjerer og sjåfører.

- To nattruter innstilles fra i dag fordi ingen vil kjøre til Bærums Verk og Lommedalen. Sjåførene gruer seg til å gå på jobb på grunn av voldelige ungdommer som lager kvalm på bussen. Ikke tør de å si fra heller. De risikerer å få juling. Det har aldri vært så ille som nå, og jeg frykter utviklingen, sier hovedverneombud Arild Dahl i Bærumsbuss.

Han forteller at ungdommene kjøper seg ungdomskort som de kan reise på hele døgnet. De bruker bussen som varmestue. Flere av selskapets 250 sjåfører har kommet til Dahl og bedt om hjelp. De trygler om å slippe forhatte ruter. Sjåførene forsøker å bytte vekk rutene, de prøver å avspasere den dagen det er deres tur til å kjøre. Sykefraværet ligger på mellom 17 og 18 prosent.

«Bussravner»

Nå er det bestemt at foreldrene til elever ved Mølladammen skole i Bærum skal bli «bussravner». De skal være med bussene på kveldstid for å passe på sitt avkom.

I tillegg har busselskapet hyret inn Securitas-vektere for å bedre sikkerheten for passasjerer og sjåfører. Fire Securitas-vektere er med i bussen på kveldstid. I helgene er det seks vektere som passer på.

- Det er gutter i alderen 13- 17 år som reiser rundt på disse bussene. De har med seg poser med øl og kjører runde etter runde. De har ikke noe annet å finne på, sier «Konrad» i Securitas.

«Konrad», som ikke ønsker å stå fram med sitt egentlige navn, har de siste seks månedene jobbet med å følge busstrafikken i Bærum på nattetid.

- Jeg kjørte med kniven på strupen
- Jeg kjørte med kniven på strupen Vis mer

- Det viktigste er at vi er i nærheten og kan vise oss fram. Vi kjenner ansiktene på gutta i de fleste av disse gjengene. Noen av dem lager ikke så mye bråk, men så har du dem som virkelig er fulle av faen. De kjeder seg og finner på noe bøll. I høst og vinter har bråket på bussene eksplodert, forteller «Konrad».

Åtte anmeldelser

Selskapet har levert inn åtte politianmeldelser i år. For vold og hærverk.

24. januar var bussen full av berusede ungdommer.

- Da hadde selv Securitas-vakta problemer med å få kontroll, sier kvalitetsleder Jon Gunnar Aune i Bærumsbuss.

Ungdommer slåss, tagger, spytter på bussjåføren, slår, sparker og river opp seter.

- Sjåførene blir stressa og rådløse. Tenk hvordan man føler det inni seg når du kommer kjørende mot et stoppested. Der står det kanskje 50 drita fulle ungdommer som skal på bussen. Du tør jo ikke stoppe. Mange forteller at de heller kjører forbi, sier verneombud Dahl. Bærumsungdom Dagbladet snakket med i går forteller at fenomenet går under navnet «grøfting», å drikke på bussen.

KLAR TIL GRIPE INN: - I høst og vinter har bråket bare eksplodert. Vi prøver å vise oss fram slik at ungdommene roer seg ned, sier «Konrad» fra Securitas.