Må ha nye lunger nå!

Ingvild Reinskou (24) ligger i respirator på Aker sykehus. Foreldrene våker over henne. Hun er så syk at det står om livet. Det eneste som kan redde livet hennes er et annet menneskes lunger. Og hun trenger dem nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvild ble født med sykdommen cystisk fibrose. Sykdommen gjør at en bakterieinfeksjon er i ferd med å spise opp lungene hennes. Tykt, seigt slim gjør at resistente bakterier får vokse som de vil.

- Det ble for vanskelig og tungt for henne å puste. Hun tok selv den vanskelige beslutningen om å bli lagt i respirator, sier moren Ellen Reinskou.
- Ingvild var så rolig. Det gjør oss sterke, sier moren.

Sammen med Ingvilds far, Øivind Stenerud, er hun nå ved datterens sykeseng på Aker sykehus i Oslo døgnet rundt. De klamrer seg til håpet om at en donor skal dukke opp før det er for seint.

Liten tid

Det er stor mangel på donerte organer i hele Skandinavia, og ventetida øker for dem som trenger en transplantasjon. Ingvild har stått fem måneder på venteliste. Nå har hun snart ikke tid til å vente lenger.

- Lungene hennes er gjennominfisert. Det er usikkert hvor mye lenger hun kan ligge i respirator, men hun kan neppe vente veldig lenge til. Vi skal ta en avgjørelse om dette løpet av uka, sier overlege Ole Chr. Haanæs, Ingvilds lege.
Dagbladet snakket med Ingvild på telefon rett før helga. Vi avtalte å komme til sykehuset for å intervjue henne i går. Men plutselig ble hun dramatisk verre. Før hun ble lagt i respirator på lørdag, ga hun beskjed om at hun ville at Dagbladet skulle komme, selv om hun selv ikke kunne si noe til oss. Det er viktig for Ingvild å sette søkelyset på donasjon.

Ble hurtig verre

Ingvilds hode hviler på puta. Det ser ut som om hun sover. Men når de nærmeste holder henne i hånda, gir hun små trykk tilbake. På enerommet på medisinsk overvåking spiller foreldrene klassisk musikk på en CD-spiller. Det ba Ingvild om før hun fikk narkose og ble lagt i respirator.

Inntil for et år siden levde hun bra med sykdommen sin. Hun fikk gode artiumskarakterer, og gikk tre år på Landbrukshøgskolen. I januar i fjor var hun i USA for å forberede et studieår ved Berkeley-universitetet. Da hun kom hjem, ble hun plutselig dårligere.

- I februar i fjor eksploderte infeksjonen. I året som har gått har hun mer eller mindre vært på sykehuset, sier faren Øivind Stenerud.
I oktober var Ingvild blitt så syk at transplantasjon var eneste utvei. Ventingen har vært et kappløp med tida. Kroppen hennes er blitt gradvis mer svekket.

Ikke forberedt

- Vi var ikke forberedt på at transplantasjon skulle bli aktuellt så tidlig i livet hennes. Først ut på våren i fjor skjønte vi hvor dårlig hun var, forteller foreldrene.

Tross sykdommen har hun arbeidet fra sykesenga på PC-en sin, og har vært i godt humør. For bare en uke siden fikk hun permisjon fra sykehuset for å dra på restaurant med familien. Natt til lørdag ble hun plutselig mye verre.

- Ingvild er humanetiker med en sterk tro på at livet er her og nå. Men hun er samtidig ikke redd for døden. Vi følte at hun selv måtte bestemme om hun ville i respirator, også det er risikofullt, sier foreldrene som støttet datterens valg.

Ingvild ville ha alle sine nærmeste rundt sykesenga før hun ble tilkoblet respiratoren. Foreldrene, broren, søsteren, svogeren, svigerinnen og venninnen tok farvel med henne før hun falt i søvn.

- Hun hadde en personlig beskjed til hver av oss før hun sovnet. Til meg sa hun «mamma, du vet hva jeg mener om donasjon». Det vil si at Ingvild vil at hennes friske organer om mulig skal gis bort til noen andre, dersom dette går galt, sier moren.

ENESTE HÅP: Ingvild Reinskous liv avhenger av en lungedonor. -Donasjon er å redde liv, sier moren.