- Må ha spanet på ofrene

Drapsetterforskerne mener de jager bare én drapsmann, som i lang tid kan ha spanet på de kinesiske studentene Ningyan Yu (23) og Yuhang Wu (22).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av politiets hovedteorier er at drapene ikke er begått av en profesjonell drapsmann.

Drapsmannen kan også ha oppholdt seg på hybelen en stund etter at han drepte de to kinesiske studentene.

Selv om motivet fortsatt er en gåte, får Dagbladet fra flere kilder bekreftet det som er politiets hovedteorier etter drapene på de to studentene.

Jakter på én mann

Politiet holder fortsatt alle muligheter åpne, men politiets hovedteori er at de etterforsker et planlagt dobbeltdrap med et personlig motiv. Politiet mener de jakter på bare én drapsmann. Dagbladet får bekreftet at dette har sin bakgrunn i blant annet funn på åstedet og åstedets beliggenhet i en stor studentblokk.

Siste sikre livstegn fra de to studentene er ifølge politiet kvelden torsdag 12. februar. De to studentene kan ha blitt drept allerede dagen etter.

Trolig har drapet skjedd på dagtid, da mange av studentene i blokka var på skolen. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten ble studentene drept like før helga, i løpet av helga eller i løpet av de første dagene i uka etterpå.

Spanet på ofrene

Politiet har grunn til å tro at drapsmannen har spanet på ofrene før drapene. Bakgrunnen for dette er at noen må ha visst om de kinesiske studentenes rutiner. Trolig har drapet skjedd på dagtid, og drapsmannen kan derfor, ifølge Dagbladet kilder, ha brukt tid på å kartlegge drapsofrenes liv.

Det er foreløpig en gåte for etterforskerne hvordan drapsmannen har kommet seg usett inn og ut av studentblokka i Bjerregaards gate.

- Vi jobber med å skaffe oss oversikt over bevegelser i og ved blokka i tidsrommet før drapene. Dette er et omfattende arbeid, ettersom et ukjent antall personer er i området hver eneste dag, sier politiinspektør Terje Kristiansen ved Oslo politidistrikt.

Ifølge Dagbladets kilder jobber politiet ut fra en teori om at flere personer kan ha sett drapsmannen - trolig i dagene før Yu og Wu ble drept med et stikkvåpen og en slags snor.

Ingen vitner har imidlertid forklart til politiet at de har merket noe spesielt med personer i området. Derfor er den omfattende kartleggingen av bevegelser svært vanskelig.

Ikke profesjonell

Åstedet bærer preg av kamp. Det skal være brukt to forskjellige våpen. Etterforskerne har foreløpig ikke funnet det ene drapsvåpenet, og det er foreløpig heller ikke aktuelt å lage en gjerningsmannsprofil.

Ifølge Dagbladets kilder mener politiet at det likevel er flere momenter som tyder på at de ikke jakter på en profesjonell drapsmann.

For det første er det brukt to våpen, det ene skal være et stikkvåpen. Det er svært sjeldent at profesjonelle bruker to våpen, og sjelden at de bruker stikkvåpen.

For det andre er det avsatt en rekke tekniske spor på hybelen. Politiet har sikret seg både fot- og fingeravtrykk, samt DNA-materiale. En profesjonell drapsmann vil sjelden legge igjen så mange tekniske spor. Dessuten er valg av åsted svært uvanlig.

Politiet utelukker heller ikke at drapsmannen kan ha ventet inne på hybelen i ei tid etter drapene, rett og slett for å være sikker på at han kunne snike seg usett ut.

DREPT: Yuhang Wu (22) og Ningyan Yu (23) kom til Norge for å studere, og ble raskt kjærester. Dagbladet får bekreftet at politiet mener drapsmannen kan ha spanet på kjæresteparet før de ble drept på hybel 405.