Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må ha trening - vil ta flere fostervannsprøver

Avdeling for medisinsk genetikk ved Ullevål sykehus i Oslo vil tredoble tallet på tidlige fostervannsprøver. Avdelingen ønsker at også kvinner som i dag blir avvist fordi de ikke fyller vilkårene, skal få ta slike prøver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingen mener en tredobling må til for at personalet skal få den treningen som er nødvendig for å ta fostervannsprøver. Avdelingen mener også at regelverket må mykes opp slik at kvinner som ønsker fosterdiagnostikk, ikke blir avvist.

Over 38 år

Fosterprøve tas dersom kvinnen er over 38 år eller dersom det blir gjort mistenkelige funn ved ultralyd. I dag tas det årlig vel 30 tidlige fostervannsprøver ved avdelingen som er den største i landet.

  I Danmark blir det tatt seks ganger så mange fosterprøver som i Norge. Prøvene gir blant annet svar på om fosteret har Downs syndrom.

  Overlege Trond P. Leren sier til Vårt Land i dag at flere kvinner sier de vil få en svært vanskelig livssituasjon dersom de får et handikappet barn.

 Han mener de 150 kvinnene som årlig blir avvist ved sykehuset, bare representerer en liten del av alle de kvinnene som mener de burde få ta fosterprøve.

(NTB)

Hele Norges coronakart