Lysfenomen:

- Må ha vært noe spesielt

Lysfenomenet ble blant annet observert i Norge, Sverige og Nederland. Vitner har spekulert i hva som kan ha forårsaket det.

LYSFENOMEN: Tor-Ivar Næss (38) skulle ut å fotografere nordlyset, da han oppdaget fenomenet. Video: Tor-Ivar Næss / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld ble flere nordmenn vitne til et spesielt lysfenomen. I 22-tida dukket det plutselig opp en usedvanlig lysende bevegelse på nattehimmelen.

Det var imidlertid ikke bare nordmenn som så lysbevegelsen. Ifølge Aftonbladet ble det også observert flere steder i Sverige.

- Veldig spesielt

Mandag kveld, like før klokka 22.00, var Ole Harald Jensen ute på nordlysfotografering ved Spåkenes i Nord-Troms.

- Det var veldig spesielt. Plutselig så jeg et voldsomt blått lys i øyekroken. Jeg snudde meg raskt og da så jeg det spesielle lysglimtet. Heldigvis hadde jeg kamera klart, sier Jensen til Dagbladet.

LYSFENOMEN: Ole Harald Jensen fikk seg et sjokk da han fikk øye på det blå lyset. Foto: Ole Harald Jensen
LYSFENOMEN: Ole Harald Jensen fikk seg et sjokk da han fikk øye på det blå lyset. Foto: Ole Harald Jensen Vis mer

Det har gått flere spekulasjoner rundt hva lyset kan ha vært.

- Det har jo vært folk som trodde det var en UFO. Det tror ikke jeg, sier fotografen.

Jensen forteller videre at den blå lysbevegelsen, som også er blitt omtalt av Nordlys, ikke varte lenge. I løpet av 30 sekunder skal det ha vært over, forteller han.

Det var meldt om nordlysaktivitet på himmelen mandag kveld, og også hobbyfotograf Tor-Ivar Næss var ute ved Spåkenes for å knipse bilder av himmelen.

- Jeg skjønte tidlig at dette verken var noe fly eller helikopter. Den første tanken var at det kunne ha vært en drone, men jeg tenkte at det var for høyt oppe til det. Vi har jo en romstasjon ikke langt unna, så jeg resonnerte meg fram til at det mest sannsynlig var noe de hadde sendt opp, sier Næss til Dagbladet.

Teorien til Næss stemmer imidlertid ikke. Romstasjonen Andøya Space Center hadde ingen oppskytninger mandag. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Ørjan Vøllestad overfor iTromsø.

LYS: Dette lysfenomenet bevegde seg over himmelen mandag kveld. Foto: Ole Harald Jensen
LYS: Dette lysfenomenet bevegde seg over himmelen mandag kveld. Foto: Ole Harald Jensen Vis mer

Rakett fra USA

Jensen spekulerte først i om at fenomenet kan ha vært et stjerneskudd, men skjønte raskt at heller ikke det stemte.

- Jeg trodde først det var en kraftig meteoritt eller et stjerneskudd. Dette er første gang jeg har sett en sånn bevegelse eller formasjon, så det må jo ha vært noe spesielt, sier han.

RAKETTOPPSKYTNING: Mandag kveld ble Landsat 9 sendt opp fra USA. Foto: Bill Ingalis / AP
RAKETTOPPSKYTNING: Mandag kveld ble Landsat 9 sendt opp fra USA. Foto: Bill Ingalis / AP Vis mer

Romforsker Pål Brekke har imidlertid fasiten klar da Dagbladet ringer. Ifølge ham skal lysfenomenet ha kommet av en rakettoppskytning fra Vandenberg Air Force Base i USA.

- Vi vet med sikkerhet at det er dette som skyldes lysfenomenet. Raketten skulle skyte opp en svær satellitt, sier Brekke til Dagbladet.

- Det er eksosen fra rakettmotorene vi ser på video og som belyses av sola, fortsetter han.

Satellitten Landsat 9 ble sendt opp fra delstaten California mandag kveld. Den skal observere menneskelige og naturlige endringer på jordas overflate.

- Landsat-satellitter gir oss et globalt perspektiv på hvordan jorda forandrer seg. Det være seg naturlige forandringer eller menneskeskapte forandringer, skriver NASA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer