- Må han drepe noen for å havne i fengsel?

Offer reagerer på at voldsdømt 17-åring skryter av de «milde» dommene på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Hva må han gjøre for å havne i fengsel? Må han drepe noen?

Det spørsmålet stiller Håvard Kjelsaas (18). I oktober ble han ett av ofrene for den voldelige 17-åringen fra Vennesla, som nå er både dømt og siktet for en rekke voldshandlinger. Hittil har 17-åringen bare blitt ilagt husarrest.

Lagmannsretten opphevet husarrest

Senest nyttårsaften gikk 17-åringen helt uprovosert til angrep og ga en 46 år gammel mann springskalle i Auglandsbukta i Kristansand, skriver Fædrelandsvennen.

Overfallsepisoden skjedde etter at Agder lagmannsrett to dager i forveien hadde opphevet kjennelsen fra Kristiansand tingrett, som hadde ilagt 17-åringen husarrest i julehelgen, romjulen og nyttårshelgen.

Lagmannsretten mente imidlertid at kjennelsen fra tingretten var for streng, og mente at det var tilstrekkelig at gutten ble pålagt daglig meldeplikt hos politiet, samt alkoholforbud.

Etter overfallet på nyttårsaften ble 17-åringen løslatt fra varetektsfengsling og på nytt pålagt husarrest hjemme hos foreldrene i Vennesla.

Skrøt av milde dommer

HVA MÅ TIL?: Voldsoffer Håvard Kjelsaas (18) spør hva som må til for at den voldsdømte 17-åringen skal få fengselsstraff. Han var selv den første av i alt fire som 17-åringen banket opp i løpet av to timer natt til 15.oktober. Foto: Tore-André Baardsen/Fædrelandsvennen
HVA MÅ TIL?: Voldsoffer Håvard Kjelsaas (18) spør hva som må til for at den voldsdømte 17-åringen skal få fengselsstraff. Han var selv den første av i alt fire som 17-åringen banket opp i løpet av to timer natt til 15.oktober. Foto: Tore-André Baardsen/Fædrelandsvennen Vis mer

I går fortalte Fædrelandsvennen om hvordan 17-åringen skrøt av voldsdommene på nettet.

«hahah vi blir dømt for 4 tilfeller av vold på en natt :P kjempe gøy :D heheh jeg blir dømt for alt å digger det ! skal ta det med ett smil :D»

«mm mild dom ! diggggggggggggger det < 3» skrev 17-åringen og hans 18-årige meddømte på Dagbladets nettsted Blink.

I flere måneder har det haglet med voldstrusler, grovt rasistiske ytringer, nedsettende bemerkninger og latterliggjøring av politi og rettsvesen i ungdommenes gjestebøker på Blink. I går ble Blink-profilene slettet av de voldsdømte.

Voldsoffer reagerer

Håvard Kjelsaas, som natt til søndag 15. oktober i fjor, var den første av i alt fire som ble banket opp i løpet av to timer, er rett og slett forbannet.

- Jeg synes det forferdelig at rettssystemet ikke klarer å gi ham en skikkelig straff. Hva må han gjøre for å havne i fengsel? Må han drepe noen? spør Kjelsaas.

Han var på byen sammen med venner da 17-åringen sammen med tre-fire andre gikk til angrep på ham i oktober i fjor.

- Er du full? spurte 17-åringen, og før Kjelsaas rakk å svare lå han på bakken og det haglet med spark og slag. 17-åringen og 18-åringen knuste også en flaske i hodet på ham. Resultatet var at Kjelsaas måtte sy 46 sting i hodet.

I rettssaken som kom opp rett før jul møtte Kjelsaas gjerningsmennene igjen for første gang siden overfallet. Slik beskriver han sitt inntrykk av de to:

- De satt der og virket som de dreit litt i det. Det virket ikke akkurat som at de angret, sier Kjelsaas til Dagbladet.no.

Ikke betryggende med husarrest

Kristiansand tingrett dømte 17-åringen til 210 timers samfunnstjeneste og husarrest fram til 18. mai for sju ulike voldstilfeller.

Dommen var ikke rettskraftig før på nyåret, og tingretten ila derfor også husarrest i julehelgen, romjulen og nyttårsaften. Det var denne kjennelsen som lagmannsretten syntes var for streng og opphevet.

Nå sitter 17-åringen i husarrest frem til 4.februar. Det synes ikke Kjelsaas er særlig betryggende.

- Jeg blir forbanna. Det er ikke greit at han går fri. Jeg tenker ikke nødvendigvis på meg selv, men det kunne like gjerne vært jeg som traff på ham på nyttårsaften, sier Kjelsaas.

DØMT FOR SJU VOLDSTILFELLER: Bildet viser den voldsdømte 17-åringen og 18-åringen på vei til rettssalen 19.desember.