Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må helt ut av Afghanistan

SV-topp varsler ny NATO-krig i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) SV kunne i går innkassere en utenrikspolitiske seier i den rødgrønne regjeringen da det ble klart at regjeringen ikke vil sende soldater til Sør-Afghanistan.

Selv om SV-leder Kristin Halvorsen i går ikke ville triumfere, men heller nøyde seg med å si at regjeringspartiene er fornøyd - kalte blant annet Sosialistisk Ungdom det for «en kjempeseier for SV.»

Men for de som trodde at det nå kom til å roe seg ned i SV-rekkene må nok tro om igjen. For nå vil SVs internasjonale leder, Reza Rezaee, at SV skal presse regjeringen til å trekke seg helt ut av NATO-ledede ISAF i Afghanistan.

- Min konklusjon er at Norge bør trekke seg ut, sier Rezaee til Dagbladet.no.

- Ikke fredelig oppdrag

Han mener ISAF ikke lenger er det samme ISAF som SV sa ja til i Soria Moria-erklæringen.

- ISAF er nå blitt en del av krigføringen i Afghanistan. Da er det vanskelig å si at Norge vil drive med fredelige oppdrag, sier Rezaee.

SVs internasjonale leder peker på partiets landsstyremøtevedtak fra november i fjor. Der står det at «Landsstyret advarer mot at ISAF skal utvikles til en styrke med en offensiv strategi. ISAF må fortsatt være en operasjon med klar fredsbevarende karakter, og med primæroppgave å beskytte sivilbefolkning i Afghanistan.»

image: - Må helt ut av Afghanistan

Videre står det at et nytt eksplisitt FN-mandat må være forutsetning for Norges eventuelle deltakelse i en vesentlig endret ISAF-operasjon.

Det er denne forutsetningen Rezaee mener ikke lenger foreligger.

- Vi har sagt at vi støttet ISAF så lenge de hadde fredsbevaring som mandat. Nå ser vi at ISAF har startet med offensive militære handlinger. Derfor må SV kreve et nytt FN-mandat før vi kan støtte en videre deltakelse i ISAF.

- Ligner på Vietnam

Rezaee mener nå at situasjonen i Afghanistan begynner å ligne på situasjonen da USA invaderte Vietnam.

- Med dagens strategi er det ikke mulig å vinne. Det finnes ingen militær løsning på situasjonen i Afghanistan. Man må løse utfordringene med humanitær hjelp og bistand, sier Rezaee.

Han viser til at det internasjonale samfunnet har brukt over 250 milliarder kroner på militære opperasjoner i Afghanistan siden 2001, samtidig har man «bare» brukt 36 milliarder kroner på gjenoppbygging og bistand. Samtidig fortsetter urolighetene i Afghanistan å eskalere. I dag kunne CNN melde at to barn og to NATO-soldater ble drept tidligere i dag.

- NATO må legge fram en langsiktig plan for hvordan de har tenkt til å investere i framtiden, sier Rezaee.

UROLIGHETENE FORTSETTER: I dag fortsatte urolighetene i Afghanistan. To NATO-soldater og to barn ble drept i et selvmordsangrep i Helmand-provinsen. Foto: REUTERS
UROLIGHETENE FORTSETTER: I dag fortsatte urolighetene i Afghanistan. To NATO-soldater og to barn ble drept i et selvmordsangrep i Helmand-provinsen. Foto: REUTERS Vis mer

I går sa Børresen at det er mye vestlige arroganse i måten vi behandler Afghanistan på. Det er Rezaee enig i.

- Regjeringen i Kabul har ikke oppslutning blant vanlige folk på bygda og mangler legitimitet. Det er flere ting man kan gjøre for å bygge opp et fredelig samfunn, men det viktigste er at man tar med befolkningen i prosessen, sier Rezaee.

- MÅ TREKKE SEG UT: Reza Rezaee, SVs internasjonale leder, krever at Norge trekker seg helt ut av ISAF.