Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må hindre todelt helsevesen

- Hvis det offentlige helsevesen ikke samarbeider med private aktører, kan konsekvensen bli et todelt helsevesen. Det sier Ap-medlem og informasjonssjef ved den private Feiring-klinikken, Arvid Libak, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libak har vært politisk rådgiver for tidligere helseminister Werner Christie og tidligere sosialminister Tove Veierød. Han har jobbet i Lægeforeningen og som informasjonssjef ved Ullevål sykehus. Nå er han informasjonssjef ved et av landets private sykehus.

Samarbeid

Han mener debatten i Arbeiderpartiet om privatisering og konkurranseutsetting er svært viktig for framtidas helsevesen.

- Hvis man vil unngå et todelt helsevesen, et dårlig offentlig tilbud og et godt kommersielt tilbud for folk som har god råd, må man styrke det offentlige helsevesenet. Da må private og offentlige aktører samarbeide. Hvis man er opptatt av å sette pasienten i sentrum, skal man ikke være så engstelig for et begrenset innslag av private aktører. Flere pasienter vil få behandling, og helsepersonellet i private klinikker kan drive med prioritert behandling.

Libak mener Akershus fylke - med fylkesordfører fra Ap - er et godt eksempel på offentlig helsevesen som kjøper private tjenester:

- De som bor i Akershus, kan velge om de vil til offentlige sykehus, til Volvat eller til Feiring. Feiring-klinikken tar i dag unna 15- 20 prosent av all hjertebehandling i landet, sier Libak.

Kjemper om personell

- Hvis det offentlige helsevesenet skal ha styringen, er det viktig at det kan forhandle seg fram til gode avtaler med private. Hvis det private helsevesenet blir for stort, kan det ta viktig helsepersonell fra det offentlige. Da vil det offentlige helsevesenet bli for dårlig, sier Libak, som understreker at han uttaler seg som Ap-medlem og ikke som talsmann for Feiring-klinikken.

- Jeg vet ikke om det cer penger å hente for det offentlige ved å sette tjenestene ut på anbud. Jeg er først og fremst opptatt av at pasientene skal få rask og god behandling.