Må holde talen bak skuddsikkert glass

Spesialsoldater, kystvaktfartøy og flere tusen politifolk stålsetter seg i Chicago.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHICAGO (Dagbladet.no): Borgermester Richard M. Daley i Chicago, USAs tredje største by, uttalte denne uka at nærmere en million mennesker vil prøve å ta seg til Grant Park valgnatta.

Antallet som vil få bli med på moroa på relativt nært hold er svært mye mindre på grunn av de massive sikkerhetstiltakene i parken, men minst hundre tusen vil trolig få plass på det avgrensede området, ifølge Chicago Tribune.

Det er fra en stor T-formet utendørsscene her at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president.

En anseelig del av befolkningen i Barack Obamas hjemby, flere tusen pressefolk fra hele verden og andre tilreisende kommer til å være på plass i mange timer før hovedpersonen dukker opp.

Beleiret by

Alt ligger i utgangspunktet til rette for en av tidenes seiersfester i Illinois, men samtidig er nervene i helspenn hos sikkeretsmyndighetene i USA. Alle gater i nærheten av parken vil bli stengt, og i et par kilometers omkrets er det fullstendig parkeringsforbud.

Ikke en eneste ansatt i Chicago-politiet har fri i dag. Samtidig skal spesialtrente marinejegere sammen med flere fartøy fra Kystvakten ifølge CNN vokte breddene til Lake Michigan, den enorme innsjøen som utgjør en stor del av bygrensa i Chicago og som også ligger inntil Grant Park.

Podiet der Obama skal stå er delvis omgitt av høyt skuddsikkert glass, og han vil stå vendt mot TV-kameraer og VIP-gjester når han går på scenen, ikke mot hoveddelen av publikumsområdet.

HER SKAL HAN FEIRE: 
Det er fra en stor T-formet utendørsscene her i Grant Park at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president. Foto: Scanpix
HER SKAL HAN FEIRE: Det er fra en stor T-formet utendørsscene her i Grant Park at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi er bekymret for hvert eneste arrangement, Vi har dette som jobb, sa Secret Service-talsmann Ed Donovan til New York Times på lørdag.

Den berømte livvakttjenesten, som har hovedansvaret for presidentkandidatenes sikkerhet, uttaler seg aldri om detaljer i opplegget.

Skal stemme på en barneskole

Rundt 70 000 billetter til området nærmest scenen er delt ut til de som var kjappest ute med å melde sin ankomst til arrangementet, og ifølge Chicago Tribune var noen billetter i går lagt ut for salg på svartebørs til opptil sju tusen kroner stykket.

Politiet har gått ut i media for å advare folk om å bruke sunn fornuft og ikke trenge seg på området om det blir kaotisk.

- Vi har alltid planlagt for det verste og håpet på det beste, men vi har nok ressurser. Det er en av velsignelsene ved å ha den nest største politistyrken i USA. Vi vil forsikre oss om at det blir et trygt arrangement, sier politisjef Jody Weis.

Barack Obamas valgkamp-fly landet her i Chicago klokka 01 i natt lokal tid. Han skal avlegge sin stemme ved en barneskole like ved Obama-familiens villa i Kenwood tidlig på valgdagen, før han drar til et siste, intimt valgkampframstøt i nabostaten Indiana.

Så kommer han tilbake til Chicago for å se resultatene komme inn på tv - i likhet med resten av verden.

Må holde talen bak skuddsikkert glass

Følg opptellingen gjennom natta på Dagbladet.no.

GODT BEVOKTET: Ikke uventet er Barack Obama godt bevoktet når han beveger seg rundt landet på valgmøter. I natt beskyttes han uvanlig godt, podiet der han skal stå og holde tale når valgresultatet er klart, er delvis omgitt av høyt skuddsikkert glass.
SPERRET AV: Chicagos gater er sperret av og ikke en eneste ansatt i Chicago-politiet har fri i dag.