Må holde talen bak skuddsikkert glass

Spesialsoldater, kystvaktfartøy og flere tusen politifolk stålsetter seg i Chicago.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHICAGO (Dagbladet.no): Borgermester Richard M. Daley i Chicago, USAs tredje største by, uttalte denne uka at nærmere en million mennesker vil prøve å ta seg til Grant Park valgnatta.

Antallet som vil få bli med på moroa på relativt nært hold er svært mye mindre på grunn av de massive sikkerhetstiltakene i parken, men minst hundre tusen vil trolig få plass på det avgrensede området, ifølge Chicago Tribune.

Det er fra en stor T-formet utendørsscene her at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president.

En anseelig del av befolkningen i Barack Obamas hjemby, flere tusen pressefolk fra hele verden og andre tilreisende kommer til å være på plass i mange timer før hovedpersonen dukker opp.

Beleiret by

Alt ligger i utgangspunktet til rette for en av tidenes seiersfester i Illinois, men samtidig er nervene i helspenn hos sikkeretsmyndighetene i USA. Alle gater i nærheten av parken vil bli stengt, og i et par kilometers omkrets er det fullstendig parkeringsforbud.

Ikke en eneste ansatt i Chicago-politiet har fri i dag. Samtidig skal spesialtrente marinejegere sammen med flere fartøy fra Kystvakten ifølge CNN vokte breddene til Lake Michigan, den enorme innsjøen som utgjør en stor del av bygrensa i Chicago og som også ligger inntil Grant Park.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Podiet der Obama skal stå er delvis omgitt av høyt skuddsikkert glass, og han vil stå vendt mot TV-kameraer og VIP-gjester når han går på scenen, ikke mot hoveddelen av publikumsområdet.

HER SKAL HAN FEIRE: 
Det er fra en stor T-formet utendørsscene her i Grant Park at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president. Foto: Scanpix
HER SKAL HAN FEIRE: Det er fra en stor T-formet utendørsscene her i Grant Park at Obama skal tale etter at valgresultatet blir klart - trolig i 04-05-tida natt til onsdag norsk tid - og «alle» i Chicago forventer at han skal stå der som landets neste president. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi er bekymret for hvert eneste arrangement, Vi har dette som jobb, sa Secret Service-talsmann Ed Donovan til New York Times på lørdag.

Den berømte livvakttjenesten, som har hovedansvaret for presidentkandidatenes sikkerhet, uttaler seg aldri om detaljer i opplegget.

Skal stemme på en barneskole

Rundt 70 000 billetter til området nærmest scenen er delt ut til de som var kjappest ute med å melde sin ankomst til arrangementet, og ifølge Chicago Tribune var noen billetter i går lagt ut for salg på svartebørs til opptil sju tusen kroner stykket.

Politiet har gått ut i media for å advare folk om å bruke sunn fornuft og ikke trenge seg på området om det blir kaotisk.

- Vi har alltid planlagt for det verste og håpet på det beste, men vi har nok ressurser. Det er en av velsignelsene ved å ha den nest største politistyrken i USA. Vi vil forsikre oss om at det blir et trygt arrangement, sier politisjef Jody Weis.

Barack Obamas valgkamp-fly landet her i Chicago klokka 01 i natt lokal tid. Han skal avlegge sin stemme ved en barneskole like ved Obama-familiens villa i Kenwood tidlig på valgdagen, før han drar til et siste, intimt valgkampframstøt i nabostaten Indiana.

Så kommer han tilbake til Chicago for å se resultatene komme inn på tv - i likhet med resten av verden.

Må holde talen bak skuddsikkert glass

Følg opptellingen gjennom natta på Dagbladet.no.

GODT BEVOKTET: Ikke uventet er Barack Obama godt bevoktet når han beveger seg rundt landet på valgmøter. I natt beskyttes han uvanlig godt, podiet der han skal stå og holde tale når valgresultatet er klart, er delvis omgitt av høyt skuddsikkert glass.
SPERRET AV: Chicagos gater er sperret av og ikke en eneste ansatt i Chicago-politiet har fri i dag.