OMKRANSET: Eirik Jensens forsvarerteam møtte mannssterke under utstillingsåpningen til Jensens samboer fredag kveld. Her omkranset av tidligere forsvarer Jens-Ove Hagen (t.v.), Arild Holden og John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMKRANSET: Eirik Jensens forsvarerteam møtte mannssterke under utstillingsåpningen til Jensens samboer fredag kveld. Her omkranset av tidligere forsvarer Jens-Ove Hagen (t.v.), Arild Holden og John Christian Elden. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Må høre på opplesningen i fire timer før de får svaret: - Det nærmer seg «tortur»

Eirik Jensens nåværende og tidligere forsvarer reagerer på formatet av mandagens rettsmøte. Gjermund Cappelens forsvarer tror dommeren vil unngå oppstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen kommer avgjørelsen i det siste årets mest omtalte norske rettssak. Eirik Jensen (60) og Gjermund Cappelen (50) får vite domsslutningen fra Oslo tingrett.

- «Tortur»

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Jensen og 18 års fengsel for Cappelen. Det er gått nesten fire måneder siden siste dag av hovedforhandlingene, og i morgen vil dommen leses opp i retten.

Opplesningen tar cirka fire timer, og domsslutningen - altså om retten finner de skyldige eller ikke - leses opp helt til slutt.

- Jeg synes dette nærmer seg «tortur». Det er en situasjon hvor det skal leses opp en dom i fire timer, og på slutten får vi vite konklusjonen. Det er også en dom som vil være preget av på for og mot. Det er ikke det morsomte å være med på, tror jeg, sier Jensens forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.

Rettsmøtet begynner 09.30 i dag, og de to tiltalte vil dermed ikke få svar avgjørelsen før rundt halv to på ettermiddagen.

- Høres ulidelig ut

Jensen sa selv til følgende til Dagbladet om å høre på opplesningen i fire timer.

Saken fortsetter under videoen!

«PRØVELSEN»: Samboeren til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, åpnet en kunstutstilling i Oslo i kveld. Dette skjer tre dager før den korrupsjonstiltalte samboeren hennes får dommen i Oslo tingrett. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Det høres ganske ulidelig ut. Jeg vet ikke hvor vanlig det er å gjøre det sånn, jeg er ikke så vant med det.

SPENT: Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe (t.v.). Medforsvarer Kaja de Vibe Malling i midten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENT: Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe (t.v.). Medforsvarer Kaja de Vibe Malling i midten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, tror en årsak til formatet kan være at dommeren vil unngå oppstyr.

- Det er i hvert fall ordentlig dramaturgi. Det kan hende dommeren vil unngå alt oppstyret med en gang, som kan komme ved en slutning. Hadde jeg vært tiltalt der, ville jeg hvert fall fått domsslutningen med en gang om jeg ble frikjent, sier han til Dagbladet.

- Unner ham ikke å sitte der

Dagbladet møtte Elden på åpningen av kunstutstillingen til Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, på fredag.

- Det er ikke vanlig. Der retten bestemmer at man skal ha opplesning, pleier det å starte med domsslutningen. Det er dommeren som bestemmer i sin rettssal, men jeg er veldig glad jeg ikke sitter som tiltalt i denne saker her. Jeg unner ham ikke å sitte der, sier Elden.

Til Dagbladet fortalte Jensen at han er forberedt på at alt kan skje under rettsmøtet, samtidig som han har unngått å la det prege ham for mye den siste tida.

- Jeg har egentlig satt det litt på vent. Jeg har vært i rettssaker før. Vi får bare forholde oss til at det er laget en ramme rundt det, og som vi er nødt til å være til stede på, sier han.

Klar for ny kamp

Jensen sa til Dagbladet torsdag at han var skuffet over at han må møte opp i rettsmøtet. Han kommer ikke til å bli pågrepet av Spesialenheten uansett utfall av rettssaken, og har selv sagt at han er forberedt på at Spesialenheten anker hvis han blir frikjent, og at han vurderer det samme hvis han mener dommen har feil eller mangler.

Også flere tidligere kolleger og støttespillere forventer at det blir en ankesak uansett utfall av dagens rettsmøte.

- Liten sans for pinebenken

Også Jensens første forsvarer etter at han ble siktet for korrupsjon- og narkotikakriminalitet, Jens-Ove Hagen, reagerer på formatet av rettsmøtet.

- Jeg stiller meg undrende til at det avsies en dom med en opplesning, der dommeren i strid med all vanlig praksis, ikke starter med å lese domsslutningen. Jensen skal sitte der i fire timer og høre på det før dommen kommer. Jeg har ikke noe særlig forståelse for det, sier Hagen til Dagbladet under åpningen av utstillingen.

Han forsvarte Jensen i omkring et år, blant annet de drøye hundre dagene den tidligere politilederen satt varetektsfengslet.

- Det var en enorm påkjenning for ham, og jeg kan jo bare tenke meg hvordan han har det nå. At tiltalen i en så stor sak forkynnes i et rettsmøte er greit, men at man skal sitte på pinebenken i fire timer og vente, det har jeg liten sans for. Opplesningen vil også gå opp og ned og skape forventninger og det motsatte, sier han.