Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må i retten: Politiet mener Jan Petter fanget hummer som var 0,5 cm for lang

- De har gjennomført en slurvemåling, og det kan jeg ikke akseptere, sier fiskeren.

BEVISET: Politiet mener hummeren på bildet var for stor til å fanges. Fiskeren nekter, og mener målingen ble feil utført. Foto: Politiet
BEVISET: Politiet mener hummeren på bildet var for stor til å fanges. Fiskeren nekter, og mener målingen ble feil utført. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sies at det ikke er størrelsen det kommer an på. Men det er det i aller høyeste grad når Jan Petter Von Tangen-Jordan 17. september må møte i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for ulovlig hummerfiske.

Det var i oktober i fjor at politiet gjennomførte kontroll, og inspiserte Jørgsensens teiner som lå ved Brønnøya i Asker. Kort tid etter kontrollen, ringte 30-åringens telefon, skriver Budstikka, som først omtalte saken.

- De sa de hadde funnet en hummer som var for stor i teina mi. Jeg stilte meg ganske så uforstående til hele beskyldningen, for jeg driver ikke med sånt. Jeg har ikke slurvet, og har alltid med meg andre i båten. Det er politiet som har gjort en feil, ikke jeg som har gjort noe galt, sier Von Tangen-Jordan til Dagbladet.

HUMMERFISKER: Jan Petter Von Tangen-Jordan. Foto: Privat
HUMMERFISKER: Jan Petter Von Tangen-Jordan. Foto: Privat Vis mer

Uenighet om bevis

Uforstående til tross – det tok ifølge hummerfiskeren ikke lang tid før et forelegg på 5500 kroner dumpet ned i postkassen. Og beviset for at hummeren var for lang, var et bilde tatt under målingen av krepsdyret.

Der mener politiet det kommer fram at hummeren som ble funnet i teina, var 32,5 centimeter – 0,5 centimeter lenger enn det som er tillatt å fange i området øst for Lindesnes. Von Tangen-Jordan hevder på sin side hardnakket at bildet på ingen måte holder som bevis.

En ny måling er heller ikke mulig å gjennomføre. Hummeren ble nemlig kastet tilbake i sjøen etter politiets fotografering.

- Det er veldig dårlig kvalitet, og viser egentlig ikke noe nøyaktig mål. Den som holder hummeren, holder feil, så den framstår lenger enn den faktisk er. Det skal også måles ytterst på pannespydet, men her ser man ikke en gang hvor det starter på grunn av fingeren som holdes i veien, sier 30-åringen.

- Slurvemåling

Etter å ha nektet å betale forelegget, kom ifølge Von Tangen-Jordan beskjeden om at han fikk såkalt påtaleunnlatelse. Noe som betyr at han ikke ville bli straffet i denne omgang, men at saken kunne bli tatt opp igjen dersom han i løpet av en viss periode gjorde andre lovbrudd. Fiskeren sto imidlertid fortsatt på sitt, og nektet å akseptere politiets avgjørelse.

- De har gjennomført en slurvemåling, og det kan jeg ikke akseptere. Så da kom til slutt innkallelsen til tingretten. Man kan begynne å lure på hva politiet egentlig bruker tida på, sier Von Tangen-Jordan, som til tross for at han er oppgitt, ikke er i tvil om hva han nå skal gjøre.

- Jeg stiller gladelig i retten når det har blitt gjort en slik feil. Hadde jeg gjort noe galt, så hadde jeg jo bare betalt forelegget og blitt ferdig med det. Her har de ikke en gang avhørt meg eller bedt om min forklaring. Det skal bli interessant å se hvordan utfallet av dette blir. Jeg har blant annet fem vitner med meg, så det blir litt av en sak, sier Von Tangen-Jordan, som har fortsatt å fiske hummer også etter episoden.

MONSTER: Selskapet Sanctuary Marine Bermuda dro opp et monster av en hummer utenfor Bermuda 15. oktober. Videoen har fått stor oppmerksomhet. Mannskapet påpeker at det ikke var med vilje at de fanget den svære hummeren på seks kilo. Video: Sanctuary Marine Bermuda via CNN Vis mer

- Bildebevis og målinger

Politiadvokat Anne-Karine Veiding sier til Dagbladet at det i politiets dokumenter ikke kommer fram at saken mot Von Tangen-Jordan startet med et forelegg. Derimot har politiet slått fast at hummerfangsten var ulovlig, og sendte derfor ut påtaleunnlatelse, som den nå tiltalte Von Tangen-Jordan ikke godtok, sier hun.

- Dette var da på bakgrunn av de samlede bevisene i saken. Det er snakk om både bildebevis og målinger, forteller Veiding.

- Tiltalte sier han ikke har blitt avhørt. Har du noen kommentar til det?

- Nå er det ikke bestandig at politiet tar avhør i saker. Dersom man finner saken tilstrekkelig opplyst, kan det hende det ikke blir gjennomført. Ressurssituasjonen blir også vurdert opp imot dette, sier Veiding.

Truet art

Norsk hummer er utrydningstruet, og på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane er det kun lov å fange hummer i oktober og november. I resten av landet varer fisket enda en måned lenger.

Felles minstemål for hele landet er 25 centimeter, og hummer med utvendig rogn er totalfredet hele året. Øst for Lindesnes er det i tillegg innført ekstra tiltak, og det er kun tillatt å fiske hummer mellom 25 og 32 centimeter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!