- Må ikke angripe Irak

Kristin Halvorsen mener at verden må unngå krig mot Irak, men at å snakke med Bondevik eller Petersen er "som å bokse i en dyne".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- SV mener at Norge som medlem av Sikkerhetsrådet må stemme mot forslag til et FN-mandat for angrep på Irak, heter det i en uttalelse som blir vedtatt på SVs landsstyremøte i helgen.

- Vi er det eneste partiet i Stortinget som ikke tar bølgen for Bush dagen lang, og det gir oss spesielle utfordringer, sa partileder Kristin Halvorsen i sitt foredrag til landsstyret lørdag.

Hva mener Norge?

- Å diskutere disse spørsmålene med Kjell Magne Bondevik eller Jan Petersen er som å rope i skogen eller bokse i en dyne. Det er umulig å få tak i hva de mener, sier hun.

- De advarer mot å angripe Irak uten forankring fra FN. Men er det fornuftig å bombe Irak dersom FN gir mandat til det? Norge sitter i Sikkerhetsrådet og må ta sitt eget standpunkt, sa Halvorsen.

SV vil kreve at Norges holdning til en eventuell krig mot Irak må drøftes i åpent Storting; ikke bare i den utvidede utenrikskomiteen.

Hun mener at et amerikansk angrep mot Irak, med eller uten FN-mandat, vil få katastrofale konsekvenser i hele den arabiske og muslimske verden.

Dobbeltmoral

- Det kan føre til destabilisering og polarisering, omfattende politisk uro og styrking av fundamentalistiske krefter, økonomisk krise i mange land, enorme flyktningstrømmer og en ytterligere forverring av palestinernes sak, mener Halvorsen.

- Folk i regionen vil se på en slik krig som den største dobbeltmoral verden har sett, med tanke på hvordan USA konsekvent stiller seg bak Israels og Ariel Sharons menneskerettsbrudd uten å stille noen krav.

SV mener det er et sterkt behov for politiske endringer i Irak, men uttaler at alternativene til krig er en forsterket diplomatisk offensiv, våpenembargo og andre målrettede sanksjoner og tiltak som kan fremme en demokratisk politisk opposisjon.

Kritisk til Afghanistan-innsats

Kristin Halvorsen er også meget kritisk til Norges kommende deltakelse med F-16 jagerfly i Afghanistan.

Hun sier det er økende internasjonal usikkerhet om hva som egentlig er krigens mål, og etterlyser en mer aktiv utenrikspolitisk debatt i Norge.

- Norges deltakelse med F-16 jagerfly vil koste bortimot 1 milliard kroner. Tenk hva et slikt beløp kunne vært brukt til for å bygge opp det sivile samfunnet i Afghanistan, sa hun til landsstyret.

(NTB)

MOT KRIG: SV er mot krig, uasett hva FNs sikkerhetsråd skulle bestemme seg for.