Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må ikke ha dødd forgjeves

DOKKA (Dagbladet): Roger (34) og Bente Åsheim (38) har mistet sin sønn. Den blide og tillitsfulle Johannes (7) som lekte med far og smilte bredt i mammas strikkegenser. De håper guttens død bidrar til strengere regler for hundehold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en stor påkjenning for ekteparet å reise de 600 metrene fra huset ned til åstedet der Johannes ble funnet død. De føler en ubeskrivelig sorg. Samtidig er de bitre. I lang tid har de vært redd hundene. Men advarslene ble ikke hørt. Nå er det for seint.

- Det er vanskelig å finne noen mening med det som har skjedd, men nå må i hvert fall myndighetene reagere. Min sønn skal ikke ha dødd forgjeves. Nå må lovverket endres, sier pappa Roger.

- Aldri mer

I går mottok ekteparet en hilsen fra pårørende til en gutt som ble drept av hund i 1994. Også da ble det en diskusjon rundt vilkårene ved hundehold. Nå håper Roger Åsheim at man skal slippe at flere menneskeliv går tapt.

- For meg kan det nesten virke som om en sau har sterkere rettsvern enn et menneske. Det som har skjedd er uforståelig. Min sønn må være den siste, sier han.

Foreldrene tenker mye på alt de ikke fikk gjort sammen med sønnen sin. Sommerens ferietur til Legoland var alt bestilt. Nå er alt annerledes.

- Det gjør veldig vondt. Spesielt ettersom vi flere ganger hadde prøvd å si fra overfor kvinnen. Folk i grenda har flere ganger klaget til politiet. Da regner man med at noe blir gjort. Hadde vi vist at det måtte en formell anmeldelse til, ville den blitt levert, sier faren.

På hundeutstilling

I veikanten der Johannes ble funnet, ligger det tegninger og bamser. Hjemme i garasjen står guttens sin nye sykkel. På tunet står et snøbrett han fikk brukt bare én gang. Johannes var en aktiv og uredd gutt. Stolte foreldre så hvordan han fant glede i å leke i naturen - og sammen med familiens hunder.

- Snøbrettet fikk Johannes i helga. Vi var på hundeutstilling. Jeg driver med oppdrett av dachshunder. En av de hundene Johannes satte mest pris på ble nummer fem. Premien var en bag, men Johannes hadde så lyst på snøbrettet som var tredjepremie. Vi var heldige fordi damen som vant snøbrettet ikke hadde bruk for det. Vi byttet så Johannes fikk brettet, sier faren.

Fryktet hundene

Han er opptatt av at sønnens død skal bety noe. At hendelsen ikke bare skal bli glemt, men at politikere, politi og dyrevernet har fått noe å tenke på.

Familien ante uro da det drøyde før sønnen kom hjem fra skolen torsdag. Bussen stopper i på fylkesveien, en kilometer fra hjemmet hans klokka 13.40. En drøy halvtime seinere begynner mamma Bente å ane uråd. Det første familien tenkte på var hundene.

- Nå har bikkjene tatt Johannes. Det var det første jeg tenkte. Da vi kom ned til stedet så jeg sønnen min ligge der - livløs, sier pappa Roger.

I stua står en borddekorasjon med skjell på skrivebordet. Johannes lagde den til mamma sist tirsdag. - Den skal stå her, skal gutten ha sagt til foreldrene. Ved siden av har familien lagt noen bilder av gutten. Et smilende fjes i hjemmestrikket genser og lue med mønster fra guttens favorittprogram på tv, «Jul i Blåfjell».

- Johannes var veldig glad og stolt over denne genseren, sier mamma Bente.

Johannes var deres eldste barn av tre. De to yngste, på tre og fire år, er begge funksjonshemmet. Derfor var det Johannes som skulle bli med pappa og dele interessene for jakt, fiske og friluftsliv. Kona Bente har også et barn fra før.

Rørt av omtanken

I bygda kjenner alle hverandre, og familien Åsheim er glad og rørt over all omtanke bygdefolket har vist. Torsdag kveld samlet rundt 60 personer seg til minnestund ved åstedet. I går kom nye folk til for å tenne lys, legge ned blomster og en siste hilsen.

- Da vi fikk dødsbudskapet, ble vi forespeilet plass på fylkessykehuset på Lillehammer. Vi sa vi heller ville være hjemme. Det er her vi har våre nærmeste. Telefonen har ikke stått stille, sier Roger.

- Støtten fra omgivelsene har betydd veldig mye for oss. Minnemarkeringen som ble stelt i stand torsdag, var den fineste markeringen vi kunne ha fått, sier Bente.

LIVSGLAD: Det siste skolebildet av Johannes viser en livsglad og lærevillig gutt.
SORG : Mamma Bente og far Roger var i går på stedet der deres sju år gamle sønn Johannes ble funnet død. Ekteparet håper at sønnens død skal bety noe for framtida, og at politi og dyrevern lettere kan gripe inn overfor hundeeiere.
Hele Norges coronakart