Advarer partiet:

– Må ikke i lomma på Jonas

Rasmus Hansson (MDG) taler partiledelsen midt imot før viktig strategivalg. Han advarer kraftig mot å gi fra seg forhandlingsmakt før valget.

KLAR FOR COMEBACK: Rasmus Hansson (MDG) vant denne uka kampvoteringen om 2. plassen på Oslos stortingsliste. Nå advarer han mot ledelsens samarbeidsstrategi. Foto: Øistein Norum Monsen
KLAR FOR COMEBACK: Rasmus Hansson (MDG) vant denne uka kampvoteringen om 2. plassen på Oslos stortingsliste. Nå advarer han mot ledelsens samarbeidsstrategi. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Publisert
Annonse

Landsstyre i Miljøpartiet de grønne (MDG) avgjør denne helga om de skal velge side i rikspolitikken.

Hvis det enstemmige sentralstyret får det som, vil MDG forsøke å få til et samarbeid med Arbeiderpartiet og SV.

I valget i 2021 er det uaktuelt å gå til Høyre har partiledelsen gjort det klart.

Nå får de motstand fra en comeback-klar Rasmus Hansson.

– Verken Støre, Vedum eller Solberg må tro at de har MDG i lomma før vi skal forhandle politikk, sier han med henvisning til partilederne i Ap, Sp og Høyre.

– Må bruke makt

Han sier til Dagbladet at han vil hegne om MDGs blokkuavhengighet og mener dette ikke kommer godt nok fram i uttalelsen fra sentralstyret som partiledelsen har frontet.

– Den beste posisjonen MDG kan komme i er en vippeposisjon der vi kan gi og ta regjeringsmakt. Det er helt avgjørende å kunne bruker den makta det vil gi oss for å få gjennom politikken vi står for, sier Hansson og peker på en mer ambisiøs politikk for klima, natur og et bærekraftig arbeidslivspolitikk.

– Dette vil de andre partiene bare tørre om de tvinges til det. Da må vi ikke gi fra oss den makta før vi sitter ved forhandlingsbordet, sier Hansson.

Han mener dette er av avgjørende betydning for partiet.

– MDGs eksistensberettigelse er at vi er villige til å sette makt bak klima og naturpolitikken. Vi må ikke gjøre den feilen som SV og Venstre rutinemessig gjør ved å love seg vekk før valget, sier Hansson.

Lite debatt

Rasmus Hansson vant denne uka kampvoteringen om andreplassen på Stortingslista til Oslo MDG mot Hulda Holtvedt. I motsetning til Hansson har Holtvedt vært en forkjemper for et samarbeid med venstresiden. Om han får gjennomslag i spørsmålet om strategi, er mer tvilsomt.

Med unntak av Hansson og Vikens listetopp Kristoffer Robin Haug har det vært lite protester mot partiets strategiskifte.

Endringsforslag

Nå varsler også Oslo-delegat Sigrid Z. Heiberg at deres fylkesstyre har sendt inn et endringsforslag til landsstyret.

– Oslo MDG støtter retningsvalget, og vil kaste dagens regjering – som viderefører en klimafiendtlig Frp politikk. Men vi ønsker å være enda tydeligere på at ingen partier kan ta vår støtte for gitt. Selv ikke Ap og SV, som må prioritere miljøet lagt høyere enn det har gjort til nå, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

– Vi synes det er naturlig at MDG først innleder samtaler med Ap og SV, men det er gjennomslag for mennesker og miljø, for vår politikk, som er vår prioritet. Dersom MDG skal vurdere å samarbeide med andre parti, må de skjerpe seg. Alle de andre partiene har til nå sviktet i møte med natur- og klimakrisen, mener hun.

– Glad for diskusjonen

Heller ikke Hansson vil forkaste hele strategien.

– Når man leser hele sentralstyrets vedtak og begrunnelse så er det temmelig bra. De understreker at det er et spørsmål om å gå til Støre først, og ikke selge sjela si et halvt år på forskudd. Men jeg håper de presiserer enda tydeligere mitt poeng og ikke lar noen tro et øyeblikk at de har MDG i lomma, sier han.

Nestleder i MDG Arild Hermstad gjør det klart at han er glad for diskusjonen i partiet.

– Endringsforslaget fra Oslo tydeliggjør posisjonen vår som en utfordrer til alle de andre partiene, og det syns jeg er bra, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer