Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må ikke investere i olje

Statens Petroleumsfond må ikke investere i oljeselskaper og petroleumsvirksomhet. Det viser seg også at det lønner seg minst å investere i selskaper som gir blaffen i miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver dr.techn. og cand.polit. Erik Sauar i miljøstiftelsen Bellona i et forslag til retningslinjer for Statens Petroleumsfond. Forslaget skal nå presenteres for både regjeringen og Stortingets finanskomité.

Allerede ved revidert nasjonalbudsjett i neste måned kommer første svar fra regjeringen.

Kriterier

I dag er Petroleumsfondets kriterier ensidig rettet mot avkastning og lav risiko. Dette er isolert sett riktig ut fra en økonomisk betraktning, mener Sauar.

Norge har imidlertid både direkte og indirekte svært store midler bundet opp innenfor olje- og gassutvinning gjennom Statoil, Norsk Hydro, Statens Direkte Økonomiske Engasjement og inntektene fra petroleumsskatten og oljevirksomheten. Og mye ligger fortsatt i Nordsjøen som reserver for framtida.

- Med en høy oljepris blir verdien på denne oljeformuen stor, men med en lav oljepris reduseres verdiene dramatisk. For Norges nasjonalformue totalt sett vil risikoen reduseres dersom oljefondet holder seg mest mulig ute av petroleumsvirksomheten og andre fossile sektorer, som kullindustrien, sier Sauar.

Minimumskrav

Han mener det er både rimelig og praktisk mulig å sette visse minimumskrav både for indeksfondet og den aktivt forvaltede delen av oljefondet. Dette må være krav som ikke gjør det nødvendig med noen stor stab av forvaltere, men som sikrer at staten ikke er medeier i selskaper som åpent undergraver hovedprinsipper i norsk politikk. Bransjer som påfører samfunnet store, udekkede miljø- og helsekostnader bør også utelukkes.

- I praksis betyr det at man svartelister enkelte bransjer og utelukker disse fra aksjeporteføljen til forvalterne, sier Sauar.

  • Oljefondet bør holde seg unna sterkt miljøskadelige bransjer.
  • Det bør stilles krav til miljørapportering i en eller annen form fra europeiske og amerikanske selskaper.