- Må ikke lukke øynene

- Norge er et attraktivt mål for organisert kriminalitet og prostitusjon. Vi må ikke være så naive å tro at ingen av disse jentene havner i Norge, men sette inn mottiltak når vi nå ser at trafikken er i gang, advarer likestillingsombud Anne Lise Ryel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvit slavehandel og utnyttelse av kvinner er et av de viktigste temaene til FN-komiteen Cedav. To ganger i året møtes komitemedlemmene for å diskutere utviklingen og planlegge mottiltak. Likestillingsombud Anne Lise Ryel er Norges representant i komiteen, og er rystet over hvor godt rotfeste denne virksomheten har fått i Europa.

Mafiametoder

- Dette er et gjennomorganisert og profesjonelt miljø som kynisk utnytter kvinner. Virksomheten, som også kalles trafficking women, er et av de største problemene vi står overfor, sier Ryel til Dagbladet. Hun har nylig kommet hjem fra et treukers komitemøte i USA, der særlig problemene i

Bulgaria og Tsjekkia har blitt debattert. Dette er land som i dag sender jenter på sex-turne til Norge.

- Det er et rystende bilde som avdekkes. Det rapporteres om brutale mafiametoder som brukes for å lokke naive jenter til vesten. Jentene kommer ofte på falske papirer og mangler arbeidstillatelse. Familiens sikkerhet i hjemlandet blir brukt som våpen for å tvinge jentene til å bli.

- Vi vet at Norge er en del av den organiserte kriminaliteten ellers i Europa, og må gjøre vårt for at disse jentene ikke blir utnyttet her, sier Ryel.

ADVARER: - Vi må gjøre vårt for at disse jentene ikke blir utnyttet her, sier likestillingsombud Anne Lise Ryel.