Nye regler for innkjøp:

Må ikke melde millionkontrakter

NHO mener nye regler vil gjøre det vanskeligere for mindre bedrifter.

Konsekvenser: Ingebjørg Harto i NHH er kritisk til om stortinget har undersøkt hvilke konsekvenser de nye forskriftene vil få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Konsekvenser: Ingebjørg Harto i NHH er kritisk til om stortinget har undersøkt hvilke konsekvenser de nye forskriftene vil få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): NHO og LO kritiserer en ny forskrift om offentlige anskaffelser i et åpent brev.

I juni annonserte myndighetene en ny forskrift om offentlige ansettelser som trer i kraft 1. januar 2017. NHO og LO forbauses over at forskriften vil øke terskelverdien for offentlige ansettelser fra 500 000 til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner ikke lenger trenger å kunngjøres, eller følge detaljerte regler. Næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto, mener det vil begrense konkurransen og gjøre det vanskeligere for mindre bedrifter.

- Når kontraktene ikke kunngjøres offentlig, blir det vanskeligere å få informasjon om dem. Det blir derfor vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få kjennskap til innkjøpene, sier Harto.

Kritisk til undersøkelser

Tall fra Difi viser at hele 80 prosent av alle offentlige kontrakter i markedet er under den nye terskelverdien. Kontraktene må være verdt mer enn 1,1 millioner kroner for at staten som kunde skal kunne kreve at aktøren bruker lærlinger. For kommunen blir grensen 1,75 millioner kroner. Det mener Harto, at kan være problematisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer