Nye regler for innkjøp:

Må ikke melde millionkontrakter

NHO mener nye regler vil gjøre det vanskeligere for mindre bedrifter.

Konsekvenser: Ingebjørg Harto i NHH er kritisk til om stortinget har undersøkt hvilke konsekvenser de nye forskriftene vil få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Konsekvenser: Ingebjørg Harto i NHH er kritisk til om stortinget har undersøkt hvilke konsekvenser de nye forskriftene vil få. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NHO og LO kritiserer en ny forskrift om offentlige anskaffelser i et åpent brev.

I juni annonserte myndighetene en ny forskrift om offentlige ansettelser som trer i kraft 1. januar 2017. NHO og LO forbauses over at forskriften vil øke terskelverdien for offentlige ansettelser fra 500 000 til 1,1 millioner kroner. Det betyr at innkjøp under 1,1 millioner ikke lenger trenger å kunngjøres, eller følge detaljerte regler. Næringspolitisk direktør i NHO, Ingebjørg Harto, mener det vil begrense konkurransen og gjøre det vanskeligere for mindre bedrifter.

- Når kontraktene ikke kunngjøres offentlig, blir det vanskeligere å få informasjon om dem. Det blir derfor vanskelig for små og mellomstore bedrifter å få kjennskap til innkjøpene, sier Harto.

Kritisk til undersøkelser

Tall fra Difi viser at hele 80 prosent av alle offentlige kontrakter i markedet er under den nye terskelverdien. Kontraktene må være verdt mer enn 1,1 millioner kroner for at staten som kunde skal kunne kreve at aktøren bruker lærlinger. For kommunen blir grensen 1,75 millioner kroner. Det mener Harto, at kan være problematisk.

- Vi ser på lærlingekrav som et effektivt verktøy både for å sikre rekruttering til fagutdanningene og mot arbeidslivskriminalitet, men nå blir det tilgang til flere kontrakter for bedrifter som ikke bruker lærlinger, sier Harto

De nye terskelverdiene kom overraskende på NHO. Harto er kritisk til om regjeringen har undersøkt hvilke konsekvenser de nye forskriftene vil få.

- De har i hvert fall ikke sendt noen på høring, invitert til innspill eller benyttet regelrådet. Vi mener at terskelverdien ikke burde ha blitt justert i særlig grad, forklarer Harto.

Minsker papirarbeid

Et enstemmig storting ba regjeringen om å øke terskelverdien for offentlige anskaffelser. Statssekretær, Lars Jacob Hiim, sier at stortinget mener at økning av terskelverdien vil sikre effektiv bruk av offentlige midler og forenkle offentlige anskaffelser.

- Ikke minst er dette veldig bra for alle små og mellomstore bedrifter som med dagens regler drukner i papirarbeid for relativt små kontrakter, sier Hiim.

I motsetning til NHO mener altså Hiim at den nye forskriften derfor vil bli bedre for små og mellomstore bedrifter, fordi gevinsten med det nåværende regelverket ikke står i forhold til kostnadene.

Høye kostnader

Hiim tilbakeviser NHOs påstand om at de ikke har tenkt igjennom konsekvensene godt nok, ved å fortelle at den nasjonale terskelverdien har vært på høring gjennom forenklingsutvalgets rapport. I tillegg hentet regjeringen inn en samfunnsøkonomisk analyse fra Oslo Economics, som konkluderer med at det ikke er mulig å si noe om hva som er et fornuftig nivå på terskelverdiene.

- Det som derimot er sikkert er at kritikken mot det nåværende anskaffelsesregelverket har vært betydelig, og kostnadene forbundet med å gjennomføre anskaffelser er svært høye i Norge sammenlignet med andre land, sier han.

Bedriften SMB-tjenester forhandler fram innkjøpsavtaler for 3500 små og mellomstore bedrifter. Daglig leder, Lars Berg, synes det er bra at stortinget ønsker å forenkle prosessen, men ser problemene med at kontraktene ikke kunngjøres offentlig.

- Der mener vi at det nå også hviler et større ansvar hos det offentlige ved å gjøre behovene kjent. Man trenger ikke kunngjøre, men man kan og det er et viktig poeng, sier Berg.