«Må jeg tilbake i rullestolen nå?»

TROMSØ (Dagbladet): - Livet mitt falt i grus da jeg fikk hjerneblødning. Men det skjedde et mirakel: Jeg kom inn hit i en rullestol og gikk ut på egne bein, forteller Kåre Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppholdet ved Nord-Norges Rehabiliteringssenter har gjort livet lettere for Kåre.

Men fra 1. juli øker pasientenes egenandel med nesten en tusenlapp i måneden, samtidig skal statstilskuddet reduseres med samme beløp.

Slik lyder regjeringens spareforslag i revidert nasjonalbudsjett.

Og derfor vil senteret trolig bli nedlagt.

- Utgiftene veltes over på minstepensjonister og uføre med lave inntekter. Det er intet mindre enn en stor skam, mener slagpasient Kåre Johansen fra Ankenes i Nordland.

Vedlikehold

I mer enn 30 år har det private opptreningssenteret i Tromsø stablet folk på beina, ofte etter lange sjukehusopphold: folk med Bekhterevs sykdom, leddgikt, slagrammede, hofteopererte, lungesyke og trafikkskadde fra hele Nord-Norge. I fjor ble 300 pasienter behandlet her.

- De første avbestillingene er allerede kommet. Folk synes det blir for dyrt. Og uten pasienter er det kroken på døra for denne institusjonen, sier sjeflege Anders Kristiansen.

På beina igjen

Kåre Johansens liv ble snudd på hodet da han fikk hjerneblødning i 1999. Han ble lam og så for seg en alderdom lenket til en rullestol. Men etter intensiv trening i Tromsø kom han seg på beina.

- Jeg har sett det skje med flere. Det er gjenvinning av mennesker. Det er katastrofe om tilbudet forsvinner. Må jeg tilbake i rullestolen nå? spør han.

To ganger i året er han inne til «nødvendig vedlikehold», som han sjøl kaller det.

Ber til Guri

I fjor brakk Inger Stensland fra Bodø ryggen da hun veltet med snøscooter på Svalbard.

- Uten den hjelpen jeg får her har jeg ikke noe liv. Det er fælt at svake grupper alltid skal lide når det skal spares. Og vi som har en sosialminister fra Nord-Norge. Guri Ingebrigtsen er jo lege og må vite hva dette betyr for landsdelen, sier Stensland.

Sjeflegen mener det er dårlig samfunnsøkonomi å øke egenandelene for denne pasientgruppa.

- Å trene opp sjuke folk betyr tre ting - når vi lykkes: noen kommer raskere tilbake til arbeidslivet. Eldre kan være hjemme og klarer seg lenger uten sykehjemsplass. Og det betyr ledige senger på sjukehusene. Derfor er det en gåte at staten ikke vil ta ansvar for dette tilbudet. Det kan ikke være god helsepolitikk, sier Anders Kristensen.

<B>LIV I RULLESTOL?</B> Pasientegenandelen øker til 6160 kroner for fire ukers opphold ved rehabiliteringsenteret i Tromsø. Det er mer enn Kåre Johansen (bildet) og mange pensjonister og uføre har råd til. Men i går fikk Kåre hjelp av fysioterapeut Ingunn Levinsen.