Må jobbe ustanselig de neste månedene for å redde egne liv

De 33 gruvefaste chilenerne må rydde stein for å overleve redningsaksjon.

MÅ JOBBE: Sultne, trette, varme og våte må de 33 gruvearbeiderne som er fanget i en kollapset gruve 700 meter under bakken, jobbe for å redde seg selv de neste månede. Foto: AP/SCANPIX
MÅ JOBBE: Sultne, trette, varme og våte må de 33 gruvearbeiderne som er fanget i en kollapset gruve 700 meter under bakken, jobbe for å redde seg selv de neste månede. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet). Redningsboringen etter de 33 chilenerne som har vært fanget i en gruve 700 meter under bakken siden 5. august, starter i ettermiddag i dag lokal tid.

Nyhetsbyrået AP melder at gruvearbeiderne må selv bidra i aksjonen. De blir nødt til å rydde vekk tusener av tonn som vil falle ned i gruva ettersom de borer seg nedover fra toppen.

Så langt har man bare klart å frakte ned medisiner og mat gjennom små hull. De har også blitt filmet og har fått snakket med sine kjære.

Det første de skal gjøre i dag er å lage et lite hull med én maskin, før de setter inne tyngre skyts som skal lage et hull som de kan komme seg ut av.

Må jobbe skift Operasjonen er ventet å ta et sted mellom tre og fire måneder.

- Gruverarbeiderne blir nødt til å ta ut all materialet som faller ned, sier Andres Sougarret, sjefsingeniør i gruveselskapet Codelco.

De blir jobbende i skift på 24 timer i døgnet. Dermed er det en utfordring hvordan de skal klare å holde dem i helsemessig god form de neste månedene.

- Vi vil holde dem i live og i god form. Det er noe som skjer parallelt med aksjonen, sier gruveminister Laurence Golborne i Chile til AP.

I går ble det ført ned en telefonkabel til mennene, slik at de fikk snakke med sine nærmeste. Hittil har det vært kommunisert via små lapper. De har også fått sendt videohilsninger opp til overflaten.

- Jeg sender mine hilsninger til Angelica. Jeg elsker deg så masse, kjære, sier Osman Araya (30) før han bryter sammen i gråt.

- Si til moren min, jeg elsker dere alle så mye. Jeg vil aldri forlate dere. Jeg vil kjempe til siste slutt for å være med dere, sier han.

Flere sliter med hudproblemer etter kombinasjonen av hete og fuktige forhold under bakken.

Samtidig dukker det opp gode historier fra 700 meter under bakken.

Fridde fra gruva Arbeideren Esteban Rojas har vært sammen med Jessica Yanez i 25 år. De giftet seg i en sivil seremoni, men fra gruva spurte Rojas om de endelig skulle gifte seg på skikkelig vis, melder CNN.

- Jeg var bekymra han ikke kom til å nevne det igjen, men han sa vi burde gifte oss i kirka. Han spurte om jeg allerede hadde valgt ut kjole. Selvfølgelig svarte jeg at vi skulle gifte oss! sier Yanez.

REDNINGEN: Denne maskinen skal bore de 33 arbeiderne opp til dagslyset igjen. de har vært fanget siden 5. august og redningsaksjonen kan to opp til fire måneder. Foto: REUTERS/SCANPIX
REDNINGEN: Denne maskinen skal bore de 33 arbeiderne opp til dagslyset igjen. de har vært fanget siden 5. august og redningsaksjonen kan to opp til fire måneder. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer